Đorđe Balašević: “Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski”

Povodom događaja pod nazivom “Osmijeh se vratio u grad”, u sklopu kojeg će poznati kantautor Đorđe Balašević u Podgorici 15. septembra održati koncert, a dan kasnije premijerno prikazati svoj film “Rani mraz”, juče je u hotelu “City” održana konferencija za medije

Na konferenciji su uz poznatog muzičara govorili članovi njegove porodice – supruga Olivera i sin Aleksa, kao i Miloš Pavićević ispred Montenegro Tourist Servicea i Marija Rajković u ime kompanije “13. jul Plantaže”.

Popularni “panonski mornar” je objasnio da on nije srpski kantautor, kako je pročitao u novinama (“to je Bora Đorđević”), već jugoslovenski. Kazao je i da Crna Gora nema problem sa separatistima nego “separeatistima”, jer mu je nuđeno da na ovim prostorima održi koncert zatvorenog tipa pred uskim krugom odabranih ljudi, što je on odbio.

“U mnogim zemljama me poznaju i znaju šta radim, ali u Crnoj Gori me vole. Zato mi je žao što se nisam kandidovao na ovim predstojećim izborima, pa da ubijemo dvije muve jednim udarcem. Ovo mi je prvi put da ovdje dolazim kao strani muzičar”, kazao je on.

Balašević je otkrio da su bez honorara za rad na filmu “Kao rani mraz” ostali njegov sin Aleksa, kao i producent (Olivera), režiser (on) i glavna glumica, njegova kćerka Jovana, kojoj je film poklon jer su joj, kako kaže Đole, “na Akademiji uvijek govorili da je dobra glumica, ali da joj tata napiše scenario”.

“Ja nisam režirao ovaj film, on se sam režirao i nadam se da će se to i vidjeti na projekciji. Pravi je lalinski, vojvođanski i zato je veoma dugačak, morao je da traje tri sata”, objasnio je popularni muzičar i dodao da će se film podijeljen na pet djelova, uskoro prikazivati i kao serija.

Poznati kantautor otkrio je da ga često pitaju da li će nastaviti da se bavi režijom.

“Ima dosta mojih pjesama koje bi se mogle pretvoriti u film. Ali, s obzirom na to da u mojoj porodici ima mlađih, energičnijih i ambicioznijih od mene, volio bih da se oni bave tim, a da ja budem neki savjetnik, pošto je to prava pozicija za nas matore”, kazao je uz osmijeh Balašević.

Posebno je interesantno da “Kao rani mraz” još nije “piraterizovan”, a Đorđe je kazao da za to duguje zahvalnost supruzi Oliveri, koja je o tome čak držala predavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, prenose Vijesti.me.

“Imamo vrlo diskretnu ekipu na projekcijama koja prati publiku i ako primijeti da neko snima malo duže, ljubazno ih zamoli da to izbrišu”, otkrio je on.

Pričajući o predstojećem albumu Balašević je saopštio da će gotovo sve numere biti prvo objavljivane kao singlovi (još jedna ideja njegove supruge) do Nove godine, pa će se na CD-u naći možda još jedna ili dvije neobjavljene pjesme.

Pavićević je kazao da će ovaj događaj glavni grad Crne Gore učiniti centrom muzičkih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema njegovom saopštenju, do sada je prodato oko pet hiljada ulaznica, od čega njih oko 500 u zemljama okruženja, a od juče u prodaji druga serija karata: za tribine po cijeni od 15 eura, za parter 19 samo za koncert, a 23 eura u paketu sa filmom, dok se ulaznice za sektore “fan pit” i “VIP” prodaju isključivo u paketu i dostupne su po cijeni od 28 i 40 eura.

“Ulaznica ima još oko hiljadu”, kazao je Pavićević.

On je kazao da će premijera filma “Kao rani mraz” u Podgorici biti najveća projekcija nekog filma na otvorenom na Balkanu, a dolazak potvrdili su glumci koji igraju u tom ostvarenju – Mira Banjac i Mustafa Nadarević. Uz njih, kako je saopšteno, glavne uloge igraju i Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Jovana Balašević, a film je do sada pogledalo preko 300 hiljada gledalaca.

Ljetovanje umjesto honorara

“Mislim da malo više od 50 odsto zemalja u svijetu ima more, ali niko nema ono što ima Crna Gora. Zato mi je drago što sam došao ovdje kao dio filmske ekipe, a s obzirom na to da nisam dobio honorar za ulogu, gledam na dolazak u Crnu Goru kao na nadoknadu”, uz osmijeh je kazao Aleksa Balašević.

“Drago mi je što sam pomogao tati da uštedi na drugim glumcima, iako mislim da bolje ne bi našao”, u šali je poručio Aleksa, a zatim dodao da bi želio da ga u Crnoj Gori ne pamte samo kao “sina Đorđa Balaševića”.

Kako je njegov otac kasnije otkrio, Aleksa je dobio manju ulogu u filmu, a pristao je na to tek kada je čuo da će u toj sceni uz njega igrati Šerbedžija i Peđa Bjelac.

(VisokoIN)

Vezani članci

“Otrov”: Jelena Rozga snimila novi spot na auto otpadu

VISOKOIN.COM

FANTOM SLOBODE

VISOKOIN.COM

Sergej Ćetković otvara Sarajevo Music Stage

VISOKOIN.COM

Alice Cooper: Rock je seksualna, plemenska stvar

VISOKOIN.COM

SFF koncerti: Majke, Zoster, Letu štuke, Let 3, Skroz, TBF…

VISOKOIN.COM

U novom spotu Armina Muzaferije: Antonija Šola kao Hurem

VISOKOIN.COM

Unesite komentar