Doris Pack: Nema govora o trećem entitetu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Članica Evropskog parlamenta Doris Pack u razgovoru za Oslobođenje, kazala je da se ne slaže sa prijedlogom hrvatske ministrice vanjskih i evropskih poslova Vesne Pusić o novom, specifičnom pristupu Evropske unije prema našoj zemlji, a koji je ministrica Pusić uputila šefovima diplomacija zemalja članica EU.

– Sa papirom gospode Vesne Pusić se ne slažem. Ne treba biti novih, niti drugačijih uslova za Bosnu i Hercegovinu, osim onih koji važe za sve druge države – rekla je Pack.

Po njenim riječima, svaka zemlja ima svoje teškoće i oni su u BiH drugačiji nego, recimo, u Srbiji. Srbija je imala problema sa Kosovom, dok BiH ima situaciju koja se temelji na Daytonu. Ustav BiH je stvorio probleme koji se ogledaju u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci.

– Nema posebnog kandidatskog statusa za BiH. Posebnost BiH su tri naroda koja trebaju biti jednakopravna, jer se ne smije dogoditi da Bošnjaci vjeruju da oni moraju donositi sve odluke, a da Hrvati nemaju šta da kažu. To ne ide. Neophodno je poštovanje svih naroda – kazala je Pack.

Naglasila je kako će problema uvijek biti, kao i da ih je nemoguće riješiti jednim rezom ali se mora pokušavati smanjiti njihov broj.

– BiH je puna problema, ali mnogi od njih se mogu riješiti zajedničkim djelovanjem. Neki se moraju riješiti samo na državnoj razini. Ako se političari zaista zanimaju za dobro stanje svojih građana, onda će se pokušati boriti protiv nezaposlenosti, pokušat će stvoriti bolji obrazovni i pravosudni sistem, jer bez rješavanja ovih stvari nećete privući strane investitore. Trebamo sudstvo koje je pouzdano, inače niko neće doći u BiH da investira, bez obzira na to da li je u pitanju Republika Srpska ili Federacija – poručila je Pack.

Na pitanje šta bi prema njenom i mišljenju kolega europarlamentaraca značila federalizacija BiH, budući da je EU parlament u posljednjoj rezoluciji o napretku BiH spomenuo federalizaciju čitave zemlje, Pack kaže daje po ovom pitanju do sada bilo različitih tumačenja i nesporazuma.

– Unutar Federacije nam ne treba centralizacija, ali ono što trebamo jeste obostrano poštovanje FBiH i RS-a. Entiteti su dio jedne bosanskohercegovačke federacije i svaki od tih entiteta nije država u državi. Kad kažemo federacija, mi mislimo na onu koja se sastoji iz dva dijela. To smo mislili pod pojmom federalizacije i ništa drugo. Nikad nismo spomenuli da entitet Federaciju treba nešto dodatno federalizirati. Ali, ja sam uvijek govorila da bošnjačka federacija, da budem vrlo jasna, mora smanjiti institucije, administraciju i kantone. A, ako se odustane od kantona, onda moramo pri tome paziti da Hrvati u takvoj jednoj federaciji ne budu zapostavljeni. Nema daljih podjela i nema govora o trećem entitetu – zaključila je Doris Pack.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti