Dozvola za izvoz piletine u EU u narednih nekoliko sedmica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Inspekcija EU za hranu i zdravlje, nakon posjete BiH krajem septembra i početkom oktobra, objavila izvještaj po kojem su četiri bh. objekta spremna za izvoz piletine i proizvoda od piletine u države EU.

Istakao je da bi dozvola za izvoz iz BiH trebala biti objavljena u narednim sedmicama, a tačan rok će zavisiti od procedura u Evropskoj komisiji.

– Taj izvještaj je potvrda da smo dobro radili protekle dvije godine, te da su objekti i cijeli sistem uznapredovali i ispunili preporuke date još 2012. kada je u pitanju dobijanje EU broja za ovaj važan proizvod – rekao je Šarović.

Pojasnio je da je, ukoliko bh. sistem kontrole proizvodnje piletine i proizvoda od piletine dobije dozvolu za izvoz, mogućni broj kompanije koje bi mogle izvoziti neograničen, te da je siguran da u BiH ima 10 do 15 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti piletinu u EU.

Šarović je naveo da je resorno ministarstvo izvršilo pripreme za dobijanje dozvola za izvoz konzumnih jaja u EU, koja bi mogla uslijediti relativno brzo, kao i crvenog mesa za koje bi proces mogao biti nešto zahtjevniji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.