Dr. Izetbegović u centru skandala: Podrugljivim tonom ismijavala novinarku zbog ekavice!

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH napravila je danas skandal, kada je podrugljivim tonom počela da priča na ekavici, a nakon što joj je novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev postavila pitanje o broju odlazaka ljekara iz ove institucije.

Novinarka Kovačev rođena je u Srbiji i govori ekavicom.

– Hoćete da vam kažem pojedinačno koliko LEKARA je otišlo – rekla je Izetbegović.

Na ovu očitu ironiju direktorice Izetbegović reagirao je novinar Avdo Avdić. On je ovaj čin nazvao fašističkim, nakon čega mu je zaprijećeno da će „ukoliko se ne smiri“ biti udaljen s press konferencije!

Današnja press konferencija organizirana je kako bi dr. Izetbegović iznijela rezultate rada KCUS u 2016. godini, ali i, kako je kazala, iznijela podatke o zatečenom stanju kada je ona došla na mjesto generalne direktorice.

Inače, za pojedine novinare Izetbegović je konstatirala „da nisu normalni“, a što se jasno čulo u direktnom prijenosu i na snimcima!

Svakako da se očekuje reakcija Udruženja BH novinari.

Izetbegović je tokom svog 50-minutnog izlaganja pričala o svojim istraživanjima i stanju na KCUS-u. Sve vrijeme upotrebljavala je zamjenicu “mi”, ali nije željela pojašnjavati ko je činio tim koji je pravio skoro pa policijske istrage. Također, vrlo neprimjereno Izetbegović je novinarki Patrije poručila da “ako se s vama mogu izboriti, mogu sa svime”.

Pitanje novinarke bilo je na koji način misli nadoknaditi znanje ljekara koji su otišli s KCUS-a, zašto djeca čekaju na operaciju, zašto je klinička apoteka prazna… Izetbegović nije dala precizne odgovore.