Dragan Čović: Vrijeme je za razrješenje ministara koji su bojkotovali rad Vlade FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik HDZ–a BiH Dragan Čović rekao je da je došlo vrijeme da predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić podnese zahtjev za razrješenje ministara koji su bojkotovali rad federalne vlade.

“Nikšić je najavio ovih dana takvu odluku”, rekao je Čović u Sarajevu.

Lider HDZ-a najavio je da će se danas sastati i sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Čović smatra da se ušlo u novu fazu kada je riječ o radu Vlade FBiH, istakavši da oni koji trenutno stanje podržavaju svjesno urušavaju BiH, jer nema funkcionisanja više od 50 posto izvršne vlasti, i to tamo gdje je ključ resora i ekonomskih potencijala.

“Sjetite se i fenomena Desnice Radivojevića i predsjednika FBiH Živka Budimira”, rekao je Čović.

On je istakao da je svjestan da visoki predstavnik Valentin Inzko neće povući svoji odluku o suspenziji odluka Centralne izborne komisije BiH, ali da očekuje da će se sam povući čovjek koji se nalazi na poziciji predsjednika FBiH, kojeg više niko ne podržava.

“Bilo bi najrazumnije da se to lice samo povuče i da što prije uhvatimo korak i deblokiramo procese, te da imamo izvršnu vlast na nivou FBiH. Ne mogu uraditi ništa više od toga nego da se držim ustavnih okvira”, rekao je Čović.

Čović je napomenuo da ne želi “prizivati OHR da bilo šta radi”, jer šta god da je uradio u posljednje vrijeme bilo je na štetu države i građana.

“Nadam se da, ako uvjerljiva većina može izglasati budžet FBiH, što je već učinjeno u jednom od domova, hitno može promijeniti i one koji upravljaju izvršnom vlašću FBiH, odnosno predsjednika FBiH i resorne ministre koji nisu dio te parlamentarne većine”, rekao je Čović.

On je napomenuo da će vrlo brzo predstavnici nove parlamentarne većine u FBiH morati da se sastanu sa predstavnicima međunarodne zajednice, koji, kako je rekao, vuku konce iz sjene oko čitave situcije u FBiH jer su je i izazvali suspendujući odluke Centralne izborne komisije BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.