Drama u Americi: Uragan Ida, najjači od 1850., približava se obali Louisiane

Uragan “ekstremno opasne” četvrte kategorije, Ida, oko 8 sati prema lokalnom vremenu mogao bi udariti svom silinom obalu Louisiane u SAD-u.

Uragan Ida prošao je Kubu i ojačao. Vjetar bi mogao dosegnuti brzinu do 220 kilometara na sat, a morski valovi visinu od 5 metara. Riječ je o najjačoj oluji još od 1850.
Uragan bi mogao poplaviti dobar dio priobalnog područja Louisiane, čije se bolnice bore s porastom hospitaliziranih zbog covida-19.

Tisuće su pokušale pobjeći iz New Orleansa posljednjim letovima. Oni koji ostaju, učvršćuju vrata i prozore.

– Naravno da sam zabrinut. Bježao sam od Katrine jer sam imao malu djecu. Djeca su mi sad odrasla pa ćemo ostati i nositi se s ovim kako znamo, rekao je jedan građanin.

John Bel Edwards, guverner Louisiane, kazao je u srijedu da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara.

– Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet – budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara, poručio je Edwards.

Uragan je ojačao brže no što su dužnosnici predvidjeli u subotu, dok se stanovnici područja uz Meksički zaljev pripremaju za evakuaciju, a poduzeća za privremena zatvaranja.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi.

Do ranog jutra u srijedu Ida je rapidno ojačala i postala je uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Ida se nalazila oko 160 kilometara južno od ušća rijeke Mississippi, a nosi ju vjetar od 215 kilometara na sat.

Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata, kazao je guverner Edwards.

– Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo, kazao je Edwards na novinskoj konferenciji u subotu poslijepodne.

Zabilježeno je 3400 novih slučajeva covida-19 u petak, a oko 2700 osoba je hospitalizirano.

– Razgovarali smo s bolnicama kako bi osigurali da njihovi generatori rade, da imaju više vode i zaštitne opreme, rekao je Edwards.

Vlasti su naredile evakuaciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

– Ovo je moćna i opasna oluja – kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu, rekao je glavni medicinski dužnosnik Louisiane dr. Joseph Kanter.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom. Regionalna cijena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

Unesite komentar