Drastičan porast broja građana BiH koji žele u Njemačku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iseljavanje građana BiH u inostranstvo poprimilo je alarmantne razmjere, a najveći interes i dalje vlada za život i rad u Njemačkoj.

“Usljed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana koje su stupile na snagu sa 01.01.2016. godine, broj zahtjeva za vize je stvarno drastično porastao“, rekla je u razgovoru za Fokus.ba Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica Njemačke ambasade u Sarajevu.

Garloff-Jonkers je istakla da Ambasada ne iznosi inforamcije o aktuelnim brojevima aplikanata za vize iz BiH.

Iz naše zemlje u Njemačku i dalje najviše odlaze medicirani, što potvrđuju i podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao glasnogovrnik ove agencije Boris Pupić, od 2013. godine Agencije za rad i zapošljavanje BiH posreduje u zapošljavanju osoba sa srednjom medicinskom školom u Njemačku.

“Od tada do danas ukupno je 3.159 naših građana dobilo posao u Njemačkoj. Od tog broju u ovoj godini posao je dobilo 458 radnika”, rekao je Pupić za Fokus.ba.

Dodao je da agencija ima dozvolu da posreduje samo za osobe sa srednjom medicinskom školom opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege koje odlaze da rade kao njegovatelji.

“Sve drugi profili u Njemačku odlaze samostalno putem Uredbe 26.2. i nemamo podatke o broj uosoba koje su na ovaj način otišle na rad u Njemačku”, kazao je Pupić.

Brojni građani BiH u proteklim su mjesecima dugo čekali na vizu zbog velikog broja aplikacija

“Što se tiče termina za dobivanje viza istina je da je ta procedura otežana za osobe koje odlaze samostalno, zbog velikog interesa”, zaključio je Pupić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.