Droga jaka kao hemijsko oružje hara Sjevernom Amerikom

Naizgled svakidašnja uzbuna zbog dima odvela je kanadske vlasti do jedne uličice s negovanim baštama u mirnom dijelu Toronta. Ali kada su vatrogasci ušli u kuću dočekalo ih nešto neočekivano: kilogrami misterioznog praha u podrumu.

Ubrzo potom i policija je stigla do kuće u Pikeringu, u okolini Toronta, i oduzela 33 pištolja i 53 kilograma neidentifikovanog bijelo-žutog praha.

Analize su donele šokantan rezultat. Od 53 zaplijenjena kilograma, čak 42 kilograma činio je karfentanil, opioid koji je američka Uprava za borbu protiv droge opisala kao “užasno opasan” – toliko da bi mogao da služi kao hemijsko oružje.

Karfentanil je sintetička droga razvijena sedamdesetih godina, kao sredstvo za smirenje velikih životinja poput slonova i medvjeda. Vjeruje se da su ga ruske specijalne snage primenile u pokušaju spasavanja talaca iz moskovskog pozorišta 2002, uz pogubne posljedice, piše “Guardian”.

Ipak, šira javnost je za njega saznala tek prošle godine, posle upozorenja zvaničnika širom Sjeverne Amerike da ih dileri miješaju s heroinom i drugim drogama, što je dovelo do smrtnih slučajeva.

– Količina veličine zrnceta pijeska može da vas ubije. Karfentanil je oko 100 puta toksičniji od fentanila i oko 10.000 puta toksičniji od morfijuma – izjavila je dr Caren Greemsrad, direktorka uprave za zdravstvo u Alberti, u Kanadi, nakon što je karfentanil nađen u tijelu dvojice muškaraca koji su se predozirali.

Vlasti u američkom gradu Cincinnati kažu da je ova supstanca jedno od mogućih objašnjenja zbog čega su se 174 osobe u ovom američkom gradu predozirale za samo šest dana. Fentanil, hemijski srodan opioid slabiji je od karfentanila, a ipak je izazvao smrt hiljada ljudi.