Dronovima žele Evropu zasuti “prljavim bombama”?

Teroristi Islamske države navodno planiraju koristiti dronove kako bi negdje u Evropi ispustili takozvanu “prljavu bombu”, upozorio je britanski premijer David Cameron, prenosi Daily Telegraph.

Briga je to nekoliko svjetskih vođa, koji strahuju da bi džihadisti mogli kupiti bespilotne letjelice kako bi ih iskoristili za zaprašivanje radioaktivnim materijalom evropskih gradova, čime bi ubili na hiljade ljudi.

Gore navedeno jedan je od razloga što već dva dana u Washingtonu svjetski čelnici na nuklearnom summitu raspravljaju kako spriječiti nuklearni terorizam.

Jedan od mogućih scenarija uključuje i krađu radioaktivnog materijala iz medicinske ustanove i prodaju na “dark webu”.

Vjeruje se kako se Islamska država dočepala osiromašenog urana sa univerzitetu u Mosulu u Iraku, nakon što su prije dvije godine zauzeli taj grad.

Evropa je u panici nakon što su džihadisti navodno pokušali upasti u dvije belgijske nuklearne elektrane.

Cameron je novinarima priznao kako postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.

“Inače se na ovakvim summitima nalazimo nakon što se loše stvari već dogode. Ovoga puta odlučili smo organizirati summit kako bismo spriječili takve stvari”, rekao je Cameron.

Dodao je kako će Velika Britanija zaposliti još hiljadu naoružanih policajaca te specijalaca antiterorističkih jedinica izvan Londona, kako bi spriječili potencijalne napade.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon najavio je ulaganje od 40 miliona funti u novi sigurnosni cyber centar kako bi Britanija bila dodatno zaštićena od potencijalnih napada.