Društva u sastavu Agrokora idu u stečaj ako se ne postigne nagodba s Rusima i Amerikancima

Ročište o nagodbi povjerenika u Agrokoru održaće se u srijedu, 4. jula, a ako predložena nagodba prođe vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postaće ruske banke i američki investicijski fondovi.

Povjerenik Vlade RH za Agrokor Fabris Peruško kazao je kako će u slučaju da nagodba ne prođe biti prisiljen pokrenuti stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

Ukupno 3.069 povjerenika ima otvorene aukcije s kojima mogu glasati o nagodbi, a zbog velikog broja povjerenika i aukcija, glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih aukcija na dan 29. juna 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi evra).

Ako predložena nagodba prođe ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imaće 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobiće 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane finansijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim povjerenicima.

Da bi nagodba “prošla” biće potrebna podrška 67 posto glasova povjerenika.

“Po onome što imamo iz kontakata s vjerovnicima, nagodba bi trebala proći. S obzirom da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasa. Svaki broj je bitan i zato pozivam vjerovnike da se pojave u srijedu na ročištu i da glasaju za nagodbu kako bi mogli završiti sve”, kazao je za RTL vanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor Fabris Peruško.

Vezani članci

Špago novi potpredsjednik SDA, Biščević Tokić predsjednica GO

VISOKOIN.COM

Preporuke zbog vrućine: Radnici ranije na posao, parlamentarci da se laganije obuku

Visokoin.com

Federacija BiH se preko Sarajevske berze zadužila još 50 miliona KM

Visokoin.com

Drama u Rijeci: Bosanac pucao u oca kćerkinog momka, nije odobravao njihovu vezu

Visokoin.com

EU: Od iduće godine u automobilima obavezna crna kutija

Visokoin.com

Dječaka ujeo poskok za lice, hitno prebačen u bolnicu

VISOKOIN.COM