Društveni mediji sve prisutniji u poslovanju preduzeća

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na teritoriji Bosne i Hercegovine 98 posto od ukupno posmatranih preduzeća upotrebljava računare, 97 posto ima pristup internetu, a 63 posto preduzeća posjeduje web stranicu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rezultati godišnjeg istraživanja o korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poslovanju preduzeća za 2016. pokazuju i da 94 posto preduzeća od anketiranih koristi širokopojasnu internet konekciju ili neku drugu vrstu širokopojasne konekcije s internetom.

Društveni mediji su sve prisutniji u poslovanju preduzeća. U prilog tome govore rezultati istraživanja po kojima od ukupno posmatranih preduzeća 69 posto koristi neke od društvenih medija.

Klaud (cloud) servisi podrazumijevaju IKT servise kojima se pristupa putem interneta radi upotrebe softvera, prostora za skladištenje podataka i slično. Primjena ovih usluga na internetu je nova tehnologija kojom se koristi 13 posto preduzeća, od ukupno posmatranih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Brz tehnološki napredak i sve veća upotreba tehnologija stvorile su mogućnosti za poslovanje elektronskim putem i samim tim uvjete za nove biznis modele. Obim e-trgovine (naručivanje proizvoda i usluga putem interneta) u odnosu na konvencionalnu trgovinu je nizak. Od ukupno posmatranih preduzeća, 17 posto njih je reklo da koristi web način poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.