Država u kojoj svaki muškarac, žena i dijete imaju ušteđenih 21.000 dolara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poslije gotovo pet godina negativnih kamatnih stopa, danska domaćinstva su bogatija nego ikad, ako je suditi po podatku da je štednja građana u Danskoj dostigla u decembru rekordan nivo, izveštava agencija Bloomberg.

Sa viškom para s kojim ne znaju šta će, Danci “kljukaju” svoje banke koje su krcate štednim računima, pa tako zemlja koja drži svjetski rekord po negativnim kamatama, sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju, piše njujorška agencija.

Prema podacima danske centralne banke, iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (117,1 milijarda dolara) u decembru, što je prema proceni Nykredit banke najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put uradjena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se cifre prilagode za inflaciju i sezonske efekte.

Danci su imali “impresivan rast realnih plata”, rekao je u telefonskoj izjavi za Bloomberg glavni ekonomista Nykredita, Tore Stramer.

Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 posto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, sa procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke uzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

Stramer procjenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dijete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 21.000 dolara.

“Imamo takav ‘vetar u leđa’ kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo”, istakao je on.

Postoje signali da su, ohrabreni rekordnim nivoom bogatstva, Danci počeli da smanjuju racio bruto duga prema raspoloživim prihodima, koji je najveći među bogatim zemljama svijeta. Prvi put od 2009. godine, udio vlasnika kuća koji otplaćuju glavnice na svoje hipotekarne kredite premašuje udio onih koji otplaćuju kredite koji nose samo kamatu, navodi se u tekstu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.