da block

Države koriste softver koji je prikriven kao Firefox kako bi špijunirale građane!

da block

Opasan špijunski softver kojeg države koriste za praćenje internetskih korisnika prekriven je kao Firefox i ne mogu ga otkriti antivirusni programi

špijunski softverBrojne vlade širom svijeta špijuniraju svoje korisnike koristeći softver koji je prikriven kao popularni web preglednik Firefox i koji je iznimno opasan jer može preuzeti kontrolu nad bilo kojim operativnim sistemom, a ne može ga otkriti niti jedan od najpopularnijih antivirusnih programa.

Špijunski softver Finfisher razvila je kompanija Gamma International za legalno praćenje kriminalaca na internetu, no istraživači iz Citizen Laba sa univerziteta u Torontu upozorili su da ga brojne vlade koriste za ilegalno praćenje disidenata i boraca za ljudska prava te su Finfisherovi serveri pronađeni u 36 zemalja – na ovom popisu nema BiH, ali se nalaze zemlje poput Austrije, Mađarske i Srbije.

Na BBC-u kažu da su još prije dvije godine pronašli dokumente koji dokazuju da se Finisherom koristila i vlada u Egiptu koja ga je iskorištavala za pristup e-mailovima i snimanje razgovora putem Skypea. Iz Gamma Internationala te su optužbe zanijekali te se Egipat nije našao na posljednjem popisu zemalja u kojem su pronađeni Finfisherovi serveri.

S obzirom da se ovaj softver skriva kao Firefox, iz Mozille su prozvali Gammu International za zloupotrebu Firefoxa te su zatražili da prekinu koristiti ime njihova preglednika internetskih stranica za varanje korisnika i instalaciju špijunskog softvera. Na svom su blogu objavili kako se Firefoxom služe stotine miliona korisnika diljem svijeta te je zaštita Mozillina branda od presudne važnosti za daljnji uspjeh njihova web preglednika.

Finfisher je iznimno opasan malware koji se bez znanja korisnika može instalirati na njihov kompjuter, snimati screenshotove ekrana, bilježiti što korisnici pišu na računarima i na taj način pratiti komunikaciju putem društvenih mreža i mailova, a čak može preuzeti kontrolu nad kamerom i mikrofonom računara i na taj način pratiti sve aktivnosti korisnika.

Također, razvijena je i mobilna verzija ovog softvera tako da se putem njega može pratiti i sva konverzacija putem mobilnih telefona.

(VisokoIN)