Državne institucije neefikasne u borbi protiv korupcije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ured za reviziju institucija BiH završio je ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2013. godinu. Revidirane su 73 institucije.

Ured za reviziju je za ove 73 institucije dao sedam mišljenja s rezervom i isticanjem predmeta, 43 pozitivnih mišljenja uz isticanje predmeta te 22 čista pozitivna mišljenja.

U jednom slučaju, uslijed ograničenosti obima revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH napominju kako institucije koje su za svoje poslovanje dobile mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta u ukupnom izvršenju budžeta institucija BiH učestvuju sa 54,42 posto.

Ukupno izvršenje budžeta za 2013. godinu iznosilo je 884.152.230 KM.

Ured za reviziju je u ovom ciklusu revizije objavio i rezultate šest revizija učinka.

Glavni nalazi sadržani u izvještajima finansijske revizije na koja je Ured u najvećem broju slučajeva skrenuo pažnju institucijama BiH su: slabosti sistema internih kontrola; neprimjerena ponašanja i šarolikost u visini izdataka koji se odnose na korištenje službenih automobila, telefona i sredstava reprezentacija; primjerenost ponašanja dužnosnika u javnom sektoru – etičnost i dalje izostaje; javne nabavke – uočeni su mnogi propusti i nedostaci u primjeni Zakona o javnim nabavkama; kapitalna ulaganja – uočene su slabosti u procesu planiranja, procedurama odabira izvođača, praćenja realizacije ugovora, aneksiranju ugovora i ugovaranju dodatnih radova, iskorištenosti nabavljene opreme, upravljanja stalnim sredstvima, a posebno se ističe nedostatak stručnih i kvalifikovanih kadrova za vođenje i realizaciju velikih kapitalnih projekata.

Također, skrenuta je pažnja i na sporost u zaživljavanju interne revizije, posebno na terenu i kod velikih i značajnih klijenata, te odsustvo primjene skale rizika za određivanje prioriteta u ovoj oblasti kao i Ugovori o djelu – netransparentnost zapošljavanja i angažovanja u javnom sektoru traje već godinama.

Pored pobrojanih nalaza, Ured za reviziju je ukazao i na mnogobrojne probleme u institucijama BiH, kao što su: neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH; pitanje isteka mandata rukovodećim dužnosnicima, pitanje statusa neriješene državne imovine, slabosti upravljanja ljudskim resursima, neefikasnost i letargičnost u procesu borbe i prevencije korupcije i prijevare, nedonošenje esencijalne liste lijekova, itd.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.