Duraković potvrdio: Bosanski jezik protjeran iz Srebrenice!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Od četvrtka 17. septembra i u “Prvoj osnovnoj školi” u Srebrenici ukinut je Bosanski jezik i uveden “jezik bošnjačkog naroda”. U ovoj školi, sve do jučer, bošnjačka djeca redovno su imala nacionalnu grupu predmeta u nastavi, piše novinska agencija Patria.

Informaciju je za Patriju potvrdio i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je kazao da danas zasjeda Školski odbor, te da ovo neće proći baš tako lako.

-Ovo je žestok pritisak na povratnike, završnica. Pored niza drugih strogih represija protiv povratnika koje se provode od početka povrataka pa sve do danas, Izborni zakon, zakoni o popisu, katastru, prebivalištu na red su došla naša djeca i naš jezik.

Sve se ovo događa zato što međunarodna zajednica uglavnom mirno posmatra, mudro šuti, baš kao i bošnjački političari u državi koji se oglase saopćenjem i misle da su time završili svoj posao.

Sada smo došlo do zida. Posljednjim pritiskom žele nas uistinu zauvijek otjerati iz naših domova i sa ovih prostora. Nameću našoj djeci jezik koji oni žele, politika se prelama preko naše djece, kaže Duraković.

Poručuje da je ovo neviđena diskriminacija, te da je pravo na jezik, pravo koje je zagarantirano Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

– Pozivamo sve one koji su još uvijek zaduženi za provođenje mira u BiH da sankcionišu kršitelje Dejtona, naglašava srebrenički načelnik.

U 10 općina u Republici Srpskoj, roditelji odbijaju da njihova djeca idu u školu jer Ministarstvo prosvjete ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta i Bosanskog jezika. Sada je na red došla i Srebrenica.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.