Dušanka Majkić: Nema čovjeka u državi koji ima više grijeha od Mehmedovića!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U raspravi o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012. godinu poslanica Dušanka Majkić je istakla da je riječ o obimnom dokumentu koji pokazuje kakvo je stanje u pravosuđu.

– Mnogo puta smo konstatovali da parlamentarna i izvršna vlast nemaju nikakvu nadležnost, a oni nikakvu odgovornost za stanje u pravosuđu. Zato sam zaintrigirana prvom stranicom na kojoj piše da su dužni dostavljati izvještaj bh. institucijama, ali i 13 ambasada i nevladinih organizacija. To znači da se stanje u pravosuđima objašnjava na isti način i strancima i nama. Treba istaći da taj sistem predstavnici RS-a ne podržavaju – kazala je.

Majkić pojašnjava da izvještaj kaže da je najveći broj nezavršenih predmeta iz djela koja su vezana za komunalne predmete.

– Milion i šest stotina je onih koji se odnose na komunalne predmete. Zašto se VSTV bavi ovim predmetima i pet godina govore da će se posvetiti ovim predmetima i zašto se ovi predmeti ne daju u nadležnost entitetskom pravosuđu? – pitala je Majkić.

Izdvojila je stranicu 58. na kojoj je opisan rad tužioca i gdje je navedeno da je VSTV ocijenio uspješnim rad predsjednika Ustavnog suda BiH, Ustavnog suda RS-a i Apelacionog suda, a nema ni riječi o radu predsjednice Suda BiH koja, navela je, odbija da podnese izvještaj.

– Nije problem što je stanje u Sudu takvo kakvo jeste već u tome da VSTV kao regulator ništa ne preduzima o ovom pitanju – zaključila je Majkić te upitala da li su sve ovo dokazi da VSTV ne upravlja pravosudnim sistemom i nema mehanizme za to te da li to znači da je pravosuđe van svake kontrole.

Majkić interesira zašto još nema rješenja prigovora za Dobrovoljačku, zašto nema sredstava za iskopavanje u Buča Potoku te zašto se ne procesuira Atif Dudaković i zašto je pušten iz pritvora Šemsudin Mehmedović.

Reagirao je Mehmedović koji je kazao da neke agencije rade po nalogu centara moći iz RS-a.

– Nemojte svoje političke nakane rješavati preko mojih leđa. Ako hoćete da otvorimo pitanje i vašeg učešća u ratu i ako hoćete tamo da idete, možemo – kazao je.

Reagirala je Majkić koja je direktno optužila Mehmedovića za ratni zločin.

– Da sam radila ono što si ti radio, šutao srpske glave, odavno bih bila tamo gdje i treba. Da sam bila komandant na mjestu gdje je nađeno toliko oružja, također. Nema čovjeka u državi koji ima veći broj grijeha od ovoga koji je usudio da se javi – replicirala je Majkić.

Tenzije je pokušao smiriti poslanik Beriz Belkić i zatražio od predsjedavajućeg Doma Denisa Bećirovića da ubuduće preduprijedi ovakve replike i diskusiju.

Konstatirao je da je Izvještaj korektno urađen i daje mogućnost uvida u stanje u pravosuđu.

Istakao je da je kantonalno pravosuđe u velikim problemima te podsjetio da je i ranije upozoravao da nije pribavljano mišljenje VSTV-a u donošenju kvalitetnih rješenja o harmonizaciji propisa između nivoa vlasti u BiH. Poslanica Milica Marković smatra da je neophodno praviti i poređenje koliko je BiH napredovala.

– Ne možemo izvesti zaključak da je BiH napredovala. To postaje još tragičnije kada znate da je zakonodavna i izvršna vlast zasnovana na političkim osnovama, a ne isključivo na zakonskim. Formalno, izvještaj sadrži sve što je neophodno, ali ne možete da ne zapazite da je tu, gotovo 50 posto materije, posvećeno stvarima koje bi trebale da se podrazumijevaju poput stvaranja centralnog registra, unapređenje tehnologije, itd. Mene to ne interesuje već rezultati sudskih institucija, a što se ne vidi u ovom izvještaju – kazala je Marković.

Dodala je da će, ukoliko ikada dođe do razlaza u ovoj zemlji, razlog za to biti sudstvo i pravosuđe u BiH.

– Nama je svima jasno da je BiH retardirana zemlja, ali nije problem što je retardirana u kulturi već u ovom važnom pitanju – smatra Marković.

Replicirao je poslanik Šefik Džaferović koji je kazao da je zapanjen izjavama tipa “retardirana zemlja”.

– Nevjerovatno je to čuti od poslanice koja od te države dobija platu. Nečuveno i za svaku osudu! Tvrditi da će Sud i Tužilaštvo biti razlog za raspad BiH je još jedna od apsurdnih stvari. Sud i Tužilaštvo BiH su faktori stabilnosti ove države i pozivam vas, kolegice Marković, da se okrenete konstruktivnoj raspravi – kazao je Džaferović.

Očekivano, replicirala je Marković te Džaferoviću poručila da nju plaćaju građani RS-a.

– Nemojte nas obmanjivati s tim odakle mi primamo platu. Mi dolazimo iz RS-a i tamo su za nas glasali, a ne u nekakvoj BiH – istakla je.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je još u toku, a uglavnom svodi se na kritiziranje predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso od poslanika iz RS-a.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.