da block

Duško Tomić: Darko Elez će biti izručen BiH

da block

Više nije pitanje hoće li, nego kada će Darko Elez, koji se nalazi na odsluženju devetogodišnje zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici, biti izručen Bosni i Hercegovini, izjavio je za Fenu Elezov branitelj, advokat Duško Tomić.

On smatra da su sve prepreke, koje su postavljali određeni krugovi kojima nije u interesu da Elez dođe u Sarajevo, pale u vodu, podsjećajući da je Apelacioni sud Republike Srbije poništio ranije rješenje Višeg suda u Beogradu, čime je otvorena mogućnost izručenja njegovog branjenika BiH.

“Činjenica da je politika i stav Srbije da svi koji su počinili krivična djela u BiH, a imaju državljanstvo Srbije, u slučajevima koji se odnose na organizovani kriminal, mogu sami, samoinicijativno tražiti da idu u BiH” – navodi Tomić.

Naglašava da postoje nagovještaji da će u skladu s postojećim sporazumom, koji su potpisali BiH i Srbija o izručenju državljana koji su uključeni u teške delikte i organizovani kriminal, određen broj osoba koje su u Srbiji, a koje tereti Tužilaštvo BiH tražiti da dođu u Sarajevo, među kojima, Pandurević, Ristić…

Tomić, nadalje, smatra da činjenica da je Zoran Mitrović, koji je uhapšen u Mađarskoj, poslan Sudu BiH, a da pritom Srbija nije tražila njegovo izručenje, iako je imala “jače” pravo, ohrabruje i govori u prilog jačanju saradnje pravosuđa BiH i Srbije.

Elez, koji se nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, jedan je od osumnjičenih u predmetu “Lutka”, koja ujedno predstavlja jednu od najvećih akcija i postupaka u BiH u posljednjih desetak godina.

Devetogodišnja zatvorska kazna, koju Elez služi u Srbiji, izrečena je za inkriminacije koje su ga teretile kao organizatora kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom.

Elez je ranije tražio da ostatak kazne služi u BiH, odnosno da mu se sudi u Sudu BiH, jedinstveno za sva krivična djela za koja se tereti da je počinio u BiH i Srbiji (protiv Eleza se vodi i krivični postupak za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale).

(VisokoIN/Fena)