Dvadeset godina od odlaska Kurta Cobaina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Čuveni američki muzičar, tekstopisac, pjevač Nirvane te jedan od začetnika grungea Kurt Donald Cobain rođen je 20. februara 1967. godine, a preminuo je na današnji dan, 5. aprila 1994. godine.

Cobain je rano počeo razvijati interes za muziku. Poznato je da je pjevao već s dvije godine, a za 14. rođendan dobio je gitaru i počeo vježbati, uglavnom pjesme AC/DC, a malo kasnije je počeo raditi i na svojim pjesmama. Sa prijateljem Kristom Novoselićem u rodnom gradu Aberdeenu 1987. godine osniva, sada već legendarnu, Nirvanu.

Bend je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita Smells Like Teen Spirit sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991.

Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvodnik iste. Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. Vjerovao je kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993.).

Čuveni muzički časopis Rolling Stone uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto navećih muzičkih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.

Preminuo je 5. aprila 1994., pucavši iz sačmarice sam sebi u glavu. Tokom obdukcije u njegovom tijelu je nađena velika količina heroina. Posljednjih godina svog života borio se sa ovisnošću o narkoticima i pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love.

Cobain je kremiran te fanovi Nirvane pri odavanju počasti posjećuju Viretta Park blizu njegovog doma.

(VisokoIN)

Više vijesti