Dvadeset stvari koje bi svaka mama trebala znati

Ako ne slijedite svoje instinkte, majčinstvo se može činiti poput nerješivog matematičkog zadatka. Pročitajte naših 20 savjeta koji će vam pomoći da vam život uz djecu bude jednostavniji i sretniji!

1. Možete postići da dijete jede zdravo

Pustite dijete u kuhinju. ‘Djeca se osjećaju važno kada sudjeluju u pripremi jela. Ako su ponosni na to što su doprinjeli završnom proizvodu, vjerojatnije je da će biti otvoreniji prema tome da jelo i pojedu’, kaže nutricionistkinja Christine Mastrangelo.

2. Majčinstvo nije pravocrtno

U redu je raditi greške. Važno je kako se nosimo s njima. Učite iz njih i nastavite dalje – nemojte se gristi.

3. Dozvolite i tatama da budu roditelji

U ovoj kulturi perfekcionizma, lako upadnemo u zamku da nešto neće biti dovoljno dobro napravljeno – ako to ne napravimo sami. Djeca vole i trebaju različite vrste ljubavi. Sve dok ono što tata radi nije opasno – pustite ga!

4. Isplanirajte odjeću za cijeli tjedan unaprijed

Kako bi vam jutra preko radne sedmice bila manje haotična, nedjeljom navečer isplanirajte što će dijete nositi tokom cijele sedmice. Ta se rutina može pretvoriti i u male modne revije, u čemu će vaše dijete sigurno uživati.

5. Što češće imajte porodične večere

Večera je odlično vrijeme da čujete kakav je ko imao dan, što su djeca naučila u školi… Bez obzira jeste li je vi pripremali ili je iz dostave, važno je vrijeme koje provedete zajedno.

6. Reći NE može biti OK

Reći ‘ne’ može zvučati okrutno, ali djeca će se tako naučiti strpljenju. Ne morate vladati željeznom šakom, ali povremeno reći djetetu ‘ne’ neće narušiti vaš status najdraže mamice.

7. Smijte se sami sebi, jako

Sljedeći put kada se zateknete kako u usta stavljate komadić sira koji vam je zapeo u kosi ili nesvjesno počnete tepati blagajniku u dućanu – smijte se. Majčinstvo je divno, zabavno i teško – uživajte u njemu!

8. Neće vam izrasti nos

Ako ćete tako postići da dijete pojede brokulu ili spremi svoje igračke – s vremena na vrijeme u redu je izreći malu bijelu laž.

9. Isprika prihvaćena

Suprugu kažete da vam je žao, pa zašto to ne biste mogli i djeci? Iako ste vi i tata zakon u kući, i vi možete biti u krivu. Isprika je mala gesta kojom dijete učite da nitko nije savršen. Vaše će dijete shvatiti da svi rade greške te da ih je bolje prihvatiti i učiti iz njih nego ignorisati i nekoga još više povrijediti.

10. Ne osjećajte krivnju zato što radite – ili ne radite

Bez obzira na polemike koje se vode koliko treba ostati s djetetom kod kuće, bitno je da ste donijele odluku koja odgovara vašoj obitelji te da se zbog toga osjećate dobro. Dijete će vam kasnije biti zahvalno.

11. Već ste završili peti razred

Dobro pazite kada ćete izigravati spasiteljicu. Ako vaše dijete više puta mjesečno zaboravlja zadaću doma, nemojte trčati za njim u školu i nositi je. Mora samo početi snositi odgovornost. Pomozite mu oko zadaće, ali je nemojte rješavati umjesto njega – tako mu samo činite protuuslugu.

12. Sretan brak – sretna porodica

U redu je odvojiti vrijeme za sebe i supruga. Kada ste oboje sretni i osjećate se povezano, bit ćete snažni i pozitivni uzori svojoj djeci. Zato organizirajte čuvanje djece ako planirate noćni izlazak ili vikendom ostanite pola sata dulje u krevetu dok vaša djeca gledaju crtiće.

13. Porodično zajedništvo, s manje stresa

Postoji ideal o provođenju kvalitetnog vremena s djecom. Ali često previdimo svakodnevne stvari koje nas povezuju. Bez obzira je li to smijeh zbog stripa ili vožnja djece u školu, iskoristite najviše iz svakog zajedničkog trenutka.

14. Majčinstvo nije takmičenje

Neke mame znaju biti kompetitivne, ali to ne znači da ih u tome trebate podupirati. Umjesto toga, sprijateljite se s mamama s kojima ćete moći dijeliti padove i uspone majčinstva opušteno.

15. Teško ih je pustiti

Ponekad slama srce kada gledamo djecu kako odrastaju. Možda ćete se smijati nekom filmu ili raspravljati o nekom događaju, ali više vas neće držati za ruku dok šetate ulicom – ako uopće budu htjeli u šetnje s vama. Samo jedno imajte na umu – koliko god to bilo teško, vaš će se odnos i dalje razvijati.

16. Svađe

Češće su svađe između braće i sestara nego između prijatelja – ta vrsta bezuslovne ljubavi definiše porodice. Sudeći prema novinarima Po Bronson i Ashley Merryman, autorima knjige NurtureShock: New Thinking About Children, braća i sestre koji provode vrijeme zajedno i prepiru se, kasnije će biti bliži od onih koji se igraju odvojeno.

17. Štedite se supermame

Svi znamo da supermame ne postoje, pa je zato i u redu povremeno tražiti pomoć. Ako trebate pitati šefa da ranije odete s posla ili svekrvu da vam pričuva djecu poslijepodne – učinite to. I vi biste se osjećali dobro da nekome možete pomoći, zato ne trošite vrijeme brinući se da ćete izgledati slabo ako priznate da trebate pomoć. Ne zaboravite ni na svoju mamu – ona vas je odgojila i dobro ste ispali, pa očito mora znate ponešto o djeci.

18. Vrijeme za sebe

‘Vrijeme za sebe’ važno je za vašu dušu i tijelo, zato se potrudite stvoriti vrijeme kada ćete se odmoriti od svega, bez obzira radi li se o čitanju knjige ili izlasku s prijateljicama.

19. Budite dobar primjer

Možete govoriti koliko hoćete da je vježbanje zdravo, ali važno je da i vi ponekad to pokažete svojim primjerom. Zato je majčinstvo toliko zastrašujuće i uzbudljivo – pritisak da budete dobar uzor. Vježbajte, ne tračajte, čitajte knjige i jedite voće – sve ostalo možete nadoknaditi kada oni spavaju.

20. Postavite svoja pravila

Na kraju dana, morate biti svjesni onoga što je dobro za vas i vašu porodicu. Odbacite knjige o roditeljstvu koje tvrde da ste zauvijek upropastili dijete ako ne ide u krevet u pristojno vrijeme ili ne pohađa satove klavira. Važno je da se trudite, učite i – čak i uz sve greške – volite.

(VisokoIN)