Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Dragana Markovića (1986.), rođenog u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanina Crne Gore, koji se nalazi u pritvoru, a tereti se da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenja novca.

Optuženi se tereti da je od augusta do oktobra ove godine stavio lažan novac u ukupnom iznosu od 4.900 US dolara u opticaj kao pravi, te pokušao staviti u opticaj 7.300 US dolara.

Tereti se da je nakon što je prethodno pribavio trideset i šest krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara, u mjenjačnici u Mostaru izvršio zamjenu novčanica za novčani iznos od 3.115 Eura, koji mu je zaposlenica mjenjačnice predala nakon što je novčanice US dolara provjerila pod UV lampom i utvrdila da posjeduju vodeni žig.

Optuženi Marković tereti se da je u mjenjačnici u Trebinju izvršio zamjenu sedam krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara, u KM, kao i da je u mjenjačnici u Bileći, izvršio zamjenu šest novčanica u apoenu od 100 US dolara u KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je nakon što je prethodno pribavio sedamdeset i tri novčanice od po 100 US dolara, predao novac uposlenici mjenjačnice u Mostaru, zbog zamjene novca u KM, koja je nakon što je primjetila da se radi o krivotvorenim novčanicama, obavijestila Policijsku upravu Mostar.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Snežana Deretić krivotvorila novac u Trebinju

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Snežane Deretić (30) rođene u Nikšiću, Crna Gora, nastanjene u Herceg Novom.

Optužena se tereti da je u oktobru 2015. godine, lažni novac, tačnije trinaest krivotvorenih novčanica u apoenu od po 100 US dolara, stavila u opticaj kao pravi.

Prema navodima optužnice, optužena je nakon što je prethodno pribavila krivotvoreni novac, 1.300 US dolara predala u mjenjačnici u Trebinju na ime zamjene u KM, te nakon što je zaposlenik izvršio konvertovanje u KM, udaljila se u nepoznatom pravcu.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo Krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.