-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Dvorana na Grbavici zvaće se po Goranu Čengiću

Nakon što je prije više od deset godina pokrenuta inicijativa, sportska dvorana dobija ime rukometaša koji je u ratu u Sarajevu ubijen, spašavajući komšiju.
Općinsko vijeće Novo Sarajevo na redovnoj sjednici izglasalo je da se sadašnji naziv dvorane na Grbavici promijeni u u naziv Sportska dvorana “Goran Čengić”.

Prije četiri godine, vijećnici su izglasali da sportska dvorana na Grbavici nosi ime po ovoj opštini.

Vijećnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza i Demokratske fronte usprotivili su se ovom imenovanju, budući da je njihov prijedlog bio da se zove “Goran Čengić”. Prijedlog da se ova dvorana imenuje po Čengiću postoji od 2008. godine.

“Goranu Čengiću smo kao društvo dužni mnogo i breme tog duga smo, kao neko ko je bio u prilici da politički djeluje, preuzeli na sebe. Do sada, na žalost, nije bilo političke volje u Općini da se ovakva odluka donese”, saopšteno je iz Naše stranke.

Goran Čengić je bio uspješni rukometaš koji je igrao za sarajevski rukometni klub Bosna, beogradsku Crvenu zvezdu te rukometnu reprezentaciju Jugoslavije. U ratu je ostao u Sarajevskom naselju Grbavica gdje je Veselin Vlahović Batko, koji je poslije rata osuđen na 42 godine zatvora, maltretirao Goranovog komšiju Husniju Ćerimagića. Goran ga je pokušao spasiti, ali ih je Batko obojicu odveo i ubio na obroncima Trebevića.

Čengić je posthumno zbog tog svog čina dobio nagradu za građansku hrabrost Duško Kondor.

Unesite komentar