Džamija koju su izgradili kožari danas je biser visočke čaršije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za ljepotu najužeg gradskog jezgra Visokog, pored brojnih drugih objekata, najzaslužnija je Tabhanska ili Tabačka džamija, koja se može nazvati i biserom visočke čaršije.

Iako se radi o džamiji koja je skoro potpuno izgrađena od drveta, to je jedna od najljepših visočkih džamija i nacionalni spomenik BiH koji je u proteklim godinama potpuno obnovljen.

Tabhanska džamija u Visokom izgrađena je u prvoj polovini 17. stoljeća i kroz historiju je nekoliko puta bila izložena poplavama i požarima i nekoliko puta obnavljana. Prilikom posljednje poplave 1870. godine džamija je u potpunosti nestala, da bi se godinu kasnije postavili novi temelji džamije koji su do današnjeg dana zajedno sa cjelokupnom džamijom uz određene sitne korekcije zadržali prvobitni izgled.

Brojne su zanimljivosti vezane uz ovu džamiju koja se nalazi uz samu obalu rijeke Fojnice. U nekoliko navrata džamija je bila uništena, što u požarima, što u poplavama, a nakon posljednje poplave odlučeno je da džamija bude izgrađena na današnjem mjestu, stotinjak metara nizvodno od nekadašnje lokacije. Džamiju su izgradili visočki tabaci (ljudi koji su se bavili obradom kože) za svoje vjerske obrede i to u blizini rijeke gdje su bile postavljene tabačke stupe na kojima su radili, a zbog neugodnog mirisa za koji je zaslužan rad sa kožom, te blizine mjesta na kojem rade, tabaci su se odlučili na izgradnju vlastite džamije.

Nakon brojnih obnova džamija danas ima nekadašnji izgled, ali i još nešto po čemu je posebna. – Unazad tri godine, a nakon obnove džamije, odlučili smo da se mujezin vrati na minaret džamije, i odatle ezanom poziva vjernike na molitvu, tako da smo jedina džamija u Visokom, ali sigurno i okolnim gradovima, u kojoj mujezin uživo uči ezan sa minareta. Posljednja džamija u kojoj je to bio slučaj u Visokom bila je Pertačka, a mujezin je s nje uživo učio ezan posljednji put prije tačno 55 godina. – ispričao nam je mujezin Tabhanske džamije, Dželaludin Duranović.

Izgled džamije, uređeni harem, kao i mujezin na minaretu, danas plijene pažnju Visočana, ali i brojnih turista koji se svakodnevno dive izgledu ovog vjerskog objekta, ali i starinskom običaju učenja ezana direktno sa minareta.

(N. SMAJOVIĆ / Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.