Džet set prevarant nema 48.000 dolara, a vlasnik je nekretnina u vrijednosti od preko 5 miliona KM

Kako je moguće da neko ko je morao gurnuti svoju ličnu firmu u stečaj, a da bi izbjegao odgovornost za plaćanje štete u iznosu od 48.000 američkih dolara, postaje vlasnikom nekretnina u vrijednosti većoj od 5 miliona KM u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama? Magazin Dani donosi nove detalje iz poslovnog života porodice Arslanagić.

Magazin Dani ekskluzivno objavljuje detalje iz presude Žalbenog suda države Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama, donesene od strane sutkinje Mary Jane Boyle, 21. augusta 2008. godine. Naime, 5. marta 2005. godine, sklopljen je ugovor između Tenable Protection Services Inc. iz Ohioa koja se bavi pružanjem usluga sigurnosti i zaštite i firme Bit E-Technologies LLC, društvo sa ograničenom odgovornošću iz države Georgia, koje se bavilo razvojem softvera i sistemske integracije. I ovdje ništa ne bi ni bilo interesantno za naše čitaoce i organe gonjenja, da vlasnici firme Bit E nisu “milioner” i sin Edina Arslanagića, Vedad Arslanagić i njegov partner Timur Mehmedbašić.

Prema sklopljenom ugovoru, firma Bit E je za klijenta trebala instalirati sistem za automatski menadžment ljudskih resursa. Također je predviđeno ugovorom da firma Bit E obezbijedi održavanje sistema narednih pet godina i to da bude na raspolaganju klijentu 24 sata.

Firma Tenable se ovim ugovorom usluge firme Vedada Arslanagića i njegovog partnera, obavezala platiti 48.000 američkih dolara. Avans od 9.600 američkih dolara je bio uplaćen odmah nakon potpisivanja ugovora, dok je ostatak od 38.400 američkih dolara, firma Tenable uplatila 9. augusta 2005. godine.

Lažno predstavljanje 22. augusta 2006. godine Tenable je podnio tužbu nadležnom sudu protiv firme Bit E i njenih vlasnika Vedada Arslanagića i Timura Mehmedbašića. Tužba je prvenstveno podnesena zbog nepoštivanja ugovora i garancija koje proizlaze iz istog, te zbog lažnog predstavljanja i prevare. Firma Tenable je navela u tužbi da softver koji su joj Vedad Arslanagić i Timur Mehmedbašić prodali nikada nije ni proradio!?

Vedad i Timur su nadležnom sudu u državi Ohio dostavili odgovor na tužbu 13. februara 2007. godine. Uzimajući u obzir katastrofalno finansijsko stanje u kojoj je njihova kompanija Bit E bila, te u cilju izbjegavanja odgovornosti, ovaj dvojac je proglasio bankrot i gurnuo svoju kompaniju u stečaj. Tako su Vedad i Timur pravnim akrobacijama izbjegli svoju odgovornost i izbjegli platiti odštetu kompaniji Tenable kojoj su prodali softver kojeg ova kompanija nije nikada imala priliku ni da koristi.

Ono što je poenta priče jeste pitanje na koje će najvjerovatnije uskoro Arslanagići morati dati odgovor javnosti, ali i nadležnim organima. Kako je moguće da neko ko je morao gurnuti svoju ličnu firmu u stečaj, a da bi izbjegao odgovornost za plaćanje štete u iznosu od 48.000 američkih dolara, postaje vlasnikom nekretnina u vrijednosti većoj od pet miliona KM u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama?

U našim prethodnim tekstovima, ukazivali smo na to da se petnaestogodišnji plan pljačke Bosnalijeka od strane Edina Arslanagića, njegove porodice, Hasana Šepe i drugih članova ove kriminalne hobotnice, nastavlja. Glavni akteri ove priče su Edin Arslanagić i Hasan Šepo, vlasnik Brštanice, koja ostvaruje enormne prihode i profite po osnovu vršenja usluge obezbjeđenja toplog obroka uposlenicima Bosnalijeka. Sada je sasvim očigledno da je novac koji je pljačkan na ovaj način iz Bosnalijeka, investiran od strane Edina Arslanagića u nekretnine milionskih vrijednosti. Kako bi organima gonjenja zavarao trag, Edin Arslanagić je ove nekretnine knjižio na svoje sinove Amara i Vedada. Kako Vedad Arslanagić već duži niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, većina nekretnina su knjižena u njegovo vlasništvo jer je on član porodice koji bi u slučaju detaljne istrage bio najmanje dostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine.

SAD ne opraštaju utaju Međutim, ono što je Edin Arslanagić, kao najveći neprijatelj dolaska američke investicije u Bosnu i Hercegovinu, zanemario, jeste da je sustav gonjenja kriminalaca i onih koji izbjegavaju plaćanje poreza u Sjedinjenim Američkim Državama mnogo efikasniji nego u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir navedeno, moglo bi se očekivati da Vedad i Amar Arslanagić, američki državljani i bosanski milioneri, u najskorije vrijeme budu pozvani na odgovornost od strane američkih organa gonjenja da objasne kako njihovi skromni dugogodišnji prihodi ne odgovaraju njihovom basnoslovnom bogatstvu.

(VisokoIN/Dan)