Džindić: Blokiranjem puteva radnici Željezare Zenica šalju lošu poruku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić pozvao je radnike privrednog društva Željezara Zenica da ne štrajkuju i ne blokiraju magistralne puteve jer time, kako je kazao, šalju lošu poruku budućem investitoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Džindić je na današnjoj sjednici informisao Vladu FBiH o kompletnom slijedu događaja vezano za privredno društvo Željezara Zenica, čiji su radnici, nezadovoljni odnosom Vlade FBiH i neispunjenjem njihovih zahtjeva, prethodnih dana blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17.

Radnici su se odlučili na ovaj potez nakon što nisu dobili odgovor od premijera FBiH Fadila Novalića niti resornih ministara o rješavanju zahtjeva radnika, koji se uglavnom odnose na uvezivanje staža, isplatu plata i doprinosa te rješavanja statusa Željezare Zenica.

“Šaljemo poruku: ‘Nemojte sa nama sklapati ugovor’. Ako dođe do stečajnog postupka mi ćemo sve to uraditi, pripremiti firmu, osnovati, pustiti je da radi i onda nemamo s kim sklopiti ugovor. Zamislite šta možete učiniti s ovakvim ponašanjem iz Zenice, po meni, dirigovanim. Jasno smo se dogovorili šta ćemo raditi i kako, a onda počne da se diže prašina oko nepotrebnih stvari. Poruka je da se smirimo svi zajedno, da izdržimo još neki period dok se to složi i da iz ovog izađemo kao pobjednici i sklopimo ugovor i normalno ispunjavamo obaveze”, poručio je Džindić.

Džindić je podsjetio da je Željezara Zenica privredno društvo koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, odnosno priprema ishranu za radnike ArcelorMittala i još nekoliko kompanija koje posluju u krugu Željezare Zenica.

Podsjetio je i da su u januaru prošle godine održan sastanak s menadžmentom i Nadzornim odborom i upoznali ih o rezultatima poslovanja te dali smjernice kako to privredno društvo spasiti do kraja 2017. godine.

Istakao je da je Federalna vlada ispunila ono što je tada obećala, to jest uvezala staž i potrošila određenu količinu novca.

“Do sada smo potrošili oko milion i po konvertibilnih maraka kroz uvezivanje radnog staža, kroz transfere nižim nivoima vlasti kako bi pomogli da to privredno društvo prebrodi probleme koji nailaze u njihovom poslovanju”, rekao je Džindić.

Dodao je da je Nadzorni odbor pokrenuo zahtjev Federalnoj vladi i resornom ministarstvu da se pokrene stečaj. Direktor društva je tu informaciju predao na sud koji je imenovao privremenog stečajnog upravnika.

Kasnije je održan radni sastanak federalnog i kantonalnog premijera, nadležnih ministara Zeničko-dobojskog kantona, predstavnika radnika i sindikata na kojem su, kazao je Džindić, razgovarali o najboljem scenariju Željezare Zenica.

“Apsolutno niko nije rekao nijednu jedinu riječ na ono što smo kazali, a to je da da će ako sud donese odluku da idemo u stečajni proces, 120 radnika biti angažovano u novoj firmi koja će nastati po zakonu o stečaju, da će dio otići u mirovinu, da ćemo mi platiti iz sredstava Vlade FBiH, da će ljudi biti zbrinuti na adekvatan način a da će njih stotinjak nažalost otići na biro. Ponavljam, bolje je da od 364 radnika zbrinemo 120 i da tih 120 nastave dalje raditi i živjeti, normalno primati plate, plaćati poreze i doprinose nego da izgubimo svih 364”, rekao je federalni ministar, istakavši da su tada svi pristali na taj koncept rješenja.

Više vijesti