Džoni Štulić: Smučila mi se muzika, nisam isti kao prije 20,30 godina, nek vam bude jasno!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rocker živi miran život sa suprugom Josefina Frudmaier u mjestašcu Hojten u Holandiji. Branimir Štulić za „Blic“ kaže da je odustao od muzike i da je posvećen prevodu drevnih knjiga.

– Ne planiram trenutno da snimam pjesme. Dosadile su mi te stare priče o muzici, to je kao kada jedeš čokoladu svaki dan, pa ti se smuči. Nisam više isti čovek kao prije 20 ili 30 godina. Trebalo bi to svima da bude jasno – kaže Džoni.

Zbog muzike je, kako tvrdi, počela da ga boli kičma.

– Prestao sam da snimam muziku. Sjedio sam na drvenoj stoličici, prenapregnut godinama, pa sam imao bolove u leđima. Prestao sam da snimam, ali opet moram da sjedim kada pišem. Vjerovatno ću morati ubuduće da pišem stojeći kao Mikelanđelo. Ma, trenutno me ne boli kičma, više me boli k… – kaže Džoni.

Neću pare, hoću pravdu

Džoni smatra da će sud u njegovu korist rešiti sporove koji njegovi advokati vode povodom, kako on kaže, nelegalnih izdanja njegovih sabranih djela za „Plato books“ i neisplaćenih naknada za autorska prava „Kroacija rekordsa“.

– Pokrali su me. To je nesporna činjenica. Vjerujem da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj uraditi svoj posao. Nije mi uopšte stalo do para. Želim samo pravdu, kao i svaki pokradeni čovjek – kaže on.

Promijenio prioritete

Trenutno prevodi „Mahabharatu“, i to uglavnom noću, pa se budi tek oko podneva.

– Mislim da će mi biti potrebno još pet godina da to završim. Ipak, trenutno se više bavim pisanjem „Smijurijade“. Moja djela nisu završena, sve je to više otvorena arhitektura, tako da sve dopunjujem. Biće u „Smijurijadi“ dosta historije. Trenutno me zanima Homer. On je morao biti pod velikim uticajem Indije. Mislim da je „Ilijadu“ napisao pod uticajem „Mahabharate“, a „Odiseju“ pod uticajem „Ramajane“. Njegovi spjevovi prenosili su se oralno, ali mislim da nije bio slijep. „Ilijada“ je toliko puna detalja da to ne bi mogao da napiše slijep čovjek koji neke stvari jednostavno nije vidio. Možda je oslepeo u poznim godinama – kaže Džoni.

Za kraj, na pitanje da li igra fudbal, s obzirom na to da je ranije naglašavao da je rođeni fudbaler, priznao nam je da je sada posvećen drugim stvarima.

(VisokoIN)

Više vijesti