EDIN BUKVA: Skupili smo 1000 potpisa, a imamo podršku i 13 vijećnika

Press konferencija neformalne grupe visočkih ugostitelja održana je danas u Visokom usljed nastalog problema sa postavljanjem ljetnih bašti, o čemu smo već i ranije pisali.

U sred sezone se tek dobilo šturo Rješenje da se ukidaju lokacije na kojima su se decenijama ranije nalazile bašte jer po odluci o Komunalnom redu Općine Visoko sezona počinje 15. aprila.

Kako je naveo ugostitelj Edin Bukva, ova grupa okupljenih ugostitelja nikada nije vidjela Program lokacija i naknada ljetnih bašti na javnoj površini, a po kojem su dobili Rješenja i po kojem su komunalni inspektori odjednom radili u dvije smjene.

– Za 6. sjednicu 31.3.2017. vijećnici su u materijalima dobili Program u kome se svi nalaze kao i prethodnih godina i to je jedini javni program koji je objavljen da sada.Ovi ugostitelji se diskriminiraju u odnosu na ostale vlasnike bašti jer im se onemogućuje rad i istovremeno prouzrokuje materijalna šteta jer je jasno da se u ovom periodu isključivi promet i prihod pravi preko ljetnih bašti, iako se dcenijama plaćaju komunalne naknade, razni nameti i puni budžet, rekao je Bukva.

Prema riječima Bukve, decenijama su se odobravale ove lokacije a sada su „preko koljena“ uskraćeni za lokacije i nijedan njihov zahtjev nije uvažen niti im je pružena mogućnost da se izjasne po pitanju novonastale situacije.

– Izgleda da ako se u ovom gradu nešto popravi to ne treba da je na usluzi građanima već da se
stavi heklano i da se u to gleda(primjer trga i parka – autići).Neobjašnjivo je da u periodu saobraćajne zabrane nije dopušteno postavljenje bašti jer svugdje u svijetu imamo upravo suprotno, koji je razlog da mi budemo nakaradni u odnosu na ostale, dodao je Edin Bukva.

Iako su se godinama unazad izdavala identična rješenja i odobrenja za postavljanje ljetnih bašti, ove godine to nije u skladu sa propisima Općine.

Predstavnici neformalne grupe ugostitelja su jednoglasno istakli nekoliko stavki u vezi sa nastalom situacijom:

1. Smeta nam što načelnica spominje u svojim izjavama proteste, iako mi nismo protestovali mi smo samo dolazili svakodnevno u Općinu da nas ona sasluša jer nam je nakon 20 godina zabranila lokacije koje su bile u Programu za zauzimanje javnih površina.

2. Smeta nam što smo se 20 godina u Rješenjima koje smo dobijali zvali LJETNE BAŠTE, a sada smo odjednom stolovi i stolice.

3. Smeta nam da ima vremena da nam se obraća putem medija a nema da nas lično primi, zar nije njena dužnost prije svega da bude u službi građana?!

4. Smeta nam jer pokušava manipulacijom ovo pretvoriti u političko pitanje, ovo je za nas, našu djecu i radnike EGZISTENCIJALNO pitanje a ne političko.

-Za 36 sti smo skupili preko 1000 potpisa među kojima su ugledni građani našeg grada, 13 od 25 vijećnika Općinskog vijeća a na peticiju smo se odlučili kada nas ni nakon deset dolazaka u Općinu, načelnica nije imala vremena da nas primi, istakao je Bukva.

(Visoko.co.ba)

Vezani članci

Marjanović oštro odgovorio Čavari: Vi ste samo legitimni predstavnici svojih osobnih i stranačkih HDZ interesa

Visokoin.com

ŠOK PRIZNANJE U EMISIJI! Kristina trudna sa Kristijanom!

Visokoin.com

Hadžić: Demografsko istrebljenje

Visokoin.com

Uhapšen suprug Alise Mutap zbog prijetnji smrću Murizu Memiću

Visokoin.com

EU: Od iduće godine u automobilima obavezna crna kutija

Visokoin.com

Izbor najuspješnijih sportista i sportskih radnika za 2020. godinu u petak, 25. juna

VISOKOIN.COM