-3.5 C
Visoko
24. Januara 2022.

Edin Forto (NS): Provjeriti informacije vezane za projekat Centra za selekciju komunalnog otpada u Visokom

Nakon posjete Visokom, gdje su se potpredsjednica i potpredsjednik Naše stranke, Nasiha Pozder i Edin Forto, susreli sa poduzetnicima u lokalnoj zajednici te razgovarali o idejama za inicijative koje će pomoći visočkoj privrednici, a posebno malim i srednjim proizvođačima, Naša stranka je pokrenula konkretne korake u ovom smjeru.

Tako je Edin Forto, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, zatražio informaciju od Federalnog ministarstvo turizma i okoliša o informacijama u vezi sa projektom izgradnje Centra za selekciju komunalnog otpada na lokaciji „Očazi – Stočna pijaca“ na području općine Visokog, za koju su poduzetnici iz lokalne zajednice ocijenili da ugrožava njihove biznise, posebno prehrambenu industriju, ali šteti i stanovnicima lokalne zajednice.

„Pitali smo Ministarstvo da li je informirano da se planirana lokacija nalazi u radno-poslovnoj zoni, što nije odgovarajuće područje za ovu vrstu objekta? Također, ako pričamo o proizvodnji u zajednici, kakve koristi će oni imati od ‘komunalnog otpada’? Mnogo je neodgovorenih pitanja i nejasnoća, ne zanmo u kojoj se fazi nalazi proces pripreme dokumentacije te da li je nadležno ministarstvo izdalo okolinsku dozvolu/okolišno dopuštenje u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša te drugim relevantnim zakonskim propisima? Ako jeste, ima li prostora za reviziju, možda neki efekti nisu uzeti u obzir“, kazao je Edin Forto.

„Naša stranka Visoko će raditi na pripremi lokalnih politika i rješenja, koja su mahom fokusirana na tri ključne stvari: osiguranje pogodne klime za razvoj privrede i zapošljavanja, zaštita okoliša i održivog razvoja, te jačanje uloge općinskog nivoa vlasti“, dodao je Emir Dizdar iz Općinskog odbora Naše stranke Visoko.

Vezani članci

ALARMANTNO: U Domu zdravlja Visoko, veliki broj medicinskog osoblja zaraženo koronavirusom

VISOKOIN.COM

Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

VISOKOIN.COM

Wood Team d.o.o traži za podružnicu Visoko motivisane radnike

VISOKOIN.COM

Teška krađa u restoran brze hrane “MAK Doner”

VISOKOIN.COM

„Metallon“ i „Hassul“ partneri u opremanju učionica Gimnazije „Visoko“

VISOKOIN.COM

Sretna vam Nova godina!

VISOKOIN.COM

Unesite komentar