Eiffelov toranj najvredniji spomenik u Evropi

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog toranja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi, piše francuski dnevnik Le Figaro.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Colloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Najvredniji britanski spomenik je Tower of London sa 7,5 milijardi eura, dok je Stonehenge na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brianca zasnovano je na “imidžu, brendu i vidljivosti” spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti” u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura, madridski muzej Prado (58 milijardi eura).

(VisokoIN)