-3.7 C
Visoko
26. Januara 2022.

Eko akcija: Helikopteri ili izgorjeće lokalitet sa najviše endemskih vrsta u BiH

Prema jutrošnjim satelitskim snimcima sa European Forest Fire Information System (EFFIS), požar koji je prije dva dana izbio kod restorana Komadinovo vrelo se dramatično proširio.

Kako su danas objavili na Eko akciji, postoji mogućnost da izgori lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini.

“Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjeće Plasa, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini”, upozorili su iz Eko akcije.

Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) požari su u petak ujutro i dalje aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i par eksplozija, stoji u izvješću.

Požar se, podsjetimo, pojavio u srijedu i to na nepristupačnom i strmom terenu, te je tokom jučerašnjeg dana upućen zahtjev za pomoć Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Unesite komentar