Ekonomija BiH počela pokazivati znake oporavka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predstavnici Evropske komisije i BiH sastali su se u Bruxellesu na 2. sjednici Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sjednicom je za BiH kopredsjedavala Vera Letica, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH i Uwe Stamm iz Generalnog direktorata za ekonomske i finansijske poslove, te Martin Schieder iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Tokom konstruktivnih razgovora govorilo se o ekonomskoj i fiskalnoj situaciji zemlje i EU, kao i o napretku strukturalnih reformi u BiH.

Na sastanku je konstatovano da je ekonomija BiH počela pokazivati znake oporavka. Izvoz iz BiH se značajno povećao, za gotovo 18 posto u trećem kvartalu 2017. u poređenju sa 2016. godinom. Industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja.

Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižem nivou od osnivanja Centralne banke BiH, te je potrošačko kreditiranje u porastu. Naplata indirektnih poreza se značajno povećala (10 posto u trećem kvartalu 2017).

Dug u odnosu na nivo BDP-a je na relativno niskom nivou.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.