da block

Eksplozije u Bostonu, najmanje dvoje mrtvih i desetine ranjenih

da block

Tokom velikog maratona u Bostonu dogodile su se dvije eksplozije u kojima je bilo mrtvih i ranjenih, prenosi Russia Today.

Prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini linije 117 tri sata nakon što su prvi takmičari prošli ciljnom ravninom. S druge stane, CNN javlja da se eksplozija dogodila gotovo sat vremena nakon što je maraton završio.

Okrvavljeni gledaoci prebacivani su u medicinski šator podignut kako bi se u njemu pružala pomoć iscrpljenim maratoncima. Policajci su se probijali kroz takmičare dok su oni trčali u pravcu suprotnom ciljnoj liniji, prenosi AP.

U blizini mjesta eksplozije pronađene su još dvije eksplozivne naprave.

Policija u Bostonu potvrdila je da su najmanje dvije osobe poginule te da su još 23 povrijeđene. Prema informacijama iz bolnice Mass General u Bostonu, deset je osoba pretrpjelo teške tjelesne povrede te su hitno operisani nakon što su u eksploziji izgubili udove.

eksplozija_bonston_1

“Mnogo je ljudi povrijeđeno” – izjavio je čovjek, koji je po svom takmičarskom broju 17.528 identifikovan kao Frank Deruyter iz Sjeverne Caroline.

On nije bio povrijeđen, ali su maratonski radnici prebacivali jednu ženu, koja je bila takmičarka, prema medicinskom šatoru dok je krv curila iz njene noge. Bostonski policajac, s povredom noge koja je krvarila, prebačen je vozilom s mjesta održavanja maratona.

“Vidjela sam dvije eksplozije. Prva je bila u blizini ciljne ravnine, čula se jaka eksplozija, a nakon toga smo ugledali crni dim. Počela sam trčati i bježati”, ispričala je jedna svjedokinja za Boston Herald.

“Posvuda sam vidio sam krv i ljude kako leže na ulici, prizor je bio stravičan”, kazao je drugi svjedok. Prema pisanju američkih medija, navodno je u hotelu koji se nalazi uz ciljnu liniju pronađena i treća bomba, koja nije eksplodirala. Hotel je evakuisan.

Tri sata nakon što su pobjednici prešli ciljnu liniju, odjeknula je jaka eksplozija na sjevernoj strani ulice Boylston, u neposrednoj blizini crte koja označava liniju finiša.

Druga eksplozija mogla se čuti nekoliko sati kasnije. Na maratonu je učestovalo nekoliko hiljada osoba.

(VisokoIN)