Ekvador traži dopuštenje da izvede Assangea do ljekara

Ekvador je zatražio od Britanije da odgovori da li postoji mogućnost da London dozvoli osnivaču sajta „WikiLeaks“ da napusti ambasadu ove države kako bi otišao na ljekarski pregled.

U razgovorima sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijemom Hejgom (William Hague) na marginama Generalne skupštine UN šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino upitao je svog kolegu da li bi Britanija hipotetički dozvolila Asanžu (Assange) ljekarski pregled, a da ga ne uhapsi.

Asanž je izgledao blijed i zvučao je promuklo na snimku preko video linka na marginama Generalne skupštine u srijedu.

Ipak, britanski zvaničnici rekli su da je Patino insistirao da za sada nema ozbiljne zabrinutosti za zdravlje Asanža, prenosi AP.

Britanija je obećala da će razmotriti taj zahtjev i kasnije dati odgovor, ali su podsjetili Patina da je Britanija obavezana po međunarodnim zakonima da deportuju Asanža na ispitivanje zbog silovanja i seksualnog napada.

Nakon razgovora Patino je rekao na svom „Twitter“ nalogu da je “uvjeren da će za ovaj slučaj biti pronađeno diplomatsko rješenje.”

Asanž se sklonio unutar ambasade Ekvadora u Londonu, van domašaja britanske policije 19. juna i sada je tamo ukupno 100 dana.

On pokušava da izbjegne izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnih seksualnih napada.

Iako je Ekvador dao azil Asanžu, on ako izađe iz zgrade biće odmah uhapšen i prebačenu Švedsku.

Patino je juče rekao da je Ekvador dao azil Asanžu jer prihvata njegovo uvjerenje da je slučaj silovanja u Švedskoj jednostavno dio zavjere Vašingtona kako bi mu sudili u SAD zbog aktivnosti sajta „WikiLeaks“.

Sud u Virdžiniji razmatra dokaze koji bi mogli da povežu Asanža sa vojnikom Bredlijem Meningom koji je optužen da je pomagao neprijatelju odavanjem i prenošenjem tajnih dosijea sajtu „WikiLeaks“.

Sajt „WikiLeaks“ objavio je hiljade diplomatskih tajnih depeša i poruka koje su dovele u neprijatnu situaciju mnoge zemlje, posebno SAD.

Iako protiv Asanža nije preduzeta nikakva mjera njegove pristalice insistiraju da, ukoliko se to desi, on bi se mogao suočiti sa teškim uslovima u SAD, pa čak i smrtnom kaznom.

Asanž insistira da će, ako ga pošalju u Švedsku, biti u većoj opasnosti od mogućeg izručenja SAD, što mnogi pravni eksperti u SAD odbacuju kao neosnovano.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar