Ekvador zaprijetio da bi mogao ukinuti azilantski status Assangeu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ekvador bi mogao ukinuti azilantski status koji je odobrio osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ukoliko on ne ispoštuje nova pravila po pitanju njegovog boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, saopćio je visoki ekvadorski zvaničnik.

– Ukoliko se Assange ne povinuje tim pravilima, ekvadorska vlada će biti prinuđena da ponovo razmotri odluku o davanju azila i da ga povuče – izjavio je ekvadorski državni tužilac Inigo Salvador.

To je posljednji nagovještaj rastućih napetosti između Ekvadora i Assangea, koji se nalazi u zgradi ambasade od 2012. kada mu je prethodna ekvadorska vlada odobrila politčkil azil.

Iako su prvobitne švedske optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega davno odbačene, britanske vlasti tvrde da će uhapsiti Assangea čim napusti zgradu ambasade jer je prekršio odredbe kaucije.

Assange, koji negira navode protiv njega, vjeruje da je krajnji cilj njegovog hapšenja da bude izručen Sjedinjenim Državama gdje bi se suočio sa suđenjem zbog objavljivanja državnih tajni.

Ekvadorske vlasti uvele su novi set pravila u augustu koji ograničava Assangeova prava da prima posjetioce i njegove online aktivnosti, i obavezuju ga da plaća troškove za određene stavke, kao što je hrana.

Assange i njegov advokat usprotivili su se novim pravilima. Oštro intonirani uvodnik u provladinim ekvadorskim novinama El Telegrafo u srijedu traži od Assangea da poštuje nova pravila.

– Provodeći dostojanstvenu humanitarnu politiku, ministarstvo vanjskih poslova garantira obnovu pristupa komunikacijama, posebo internetu, ali podsjeća da on, kao azilant, neće moći davati izjave koje se tiču unutrašnjih pitanja drugih zemalja ili interesa Ekvadora – piše u uvodniku.

– Respekt prema državi mora biti recipročan, i ministarstvo vanjskih poslova potvrđuje da neće tolerisati laži te osobe – dodaje se u uvodniku.

Ekvador je u decembru 2017. odobrio državljanstvo Assangeu i zatražio je od Britanije da mu odobri diplomatski status, ali je London to odbio, prenosi Xinhua.

Više vijesti