Elektronski recepti na čekanju, propada milionska ušteda

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U toku je treći javni poziv za nabavku softvera koji treba da podržava primjenu elektronski recepata.

– Treći javni poziv sada je u fazi žalbe, jer se jedna firma iz Sarajeva žalila na preceduru. Sve sada ovisi o odluci Ureda za žalbe – potvrdio je danas Mirsad Hodžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona.

Nakon što se okonča precedura javnih nabavki, planirano je da se softver pusti u rad.

– Potrebno je šest mjeseci od puštanja sistema do implementacije elektronski recepata u domovima zdravlja – pojasnio je Hodžić.

Prvi javni poziv za nabavku softvera koji će se koristiti za elektronske recepte raspisan je u oktobu 2016. godine i poništen je nakon žalbe nekoliko firmi. Poništen je i drugi postupak javne nabavke, a sada se čeka odluka po žalbi po trećem javnom pozivu. Uzimaju u obzir sve navedeno, elektronski recepti u Tuzlanskom kantonu sigurno neće zaživjeti ove godine.

Zbog svega toga Vlada TK naložila je da ZZO nastavi kontrolu poslovanja poslovanja Opće Bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica, Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” Gradačac i svih Domova zdravlja na području Tuzlanskog kantona.

– Zavod ima ugovor sa domovima zdravlja i obavezu da vrši kontrolu namjenske potrošnje sredstava. Bilo je nekih prekoračenja kada je u pitanju esencijalna lista lijekova. To pratimo tokom svakog mjeseca. Dogovorili smo određeni rizik, koliko svaki dom zdravlja može uticati na potrošnju lijekova sa esencijalne liste – kaže direktor Hodžić.

U prvih šest mjeseci tekuće godine ZZO je za program lijekova potrošio 20.626.117 KM, od čega se 19,8 miliona odnosi na lijekove sa esencijalne liste, podaci su ZZO TK.

Inače, praksa je pokazala da se elektronski receptima uštedi od pet do osam posto novca koji se izdvaja za lijekove sa esencijalne liste. S obzirom da Tuzlanski kanton za ove namjene do sada izdvajao oko 40 miliona KM godišnje, a iznos od 20 miliona je premašen u prvih šest mjeseci 2017. godine, jasno je da se odgađanjem primjene novog sistema gubi novac. Riječ je o najmanje dva miliona maraka koje građani svake godine izdvoje za plaćanje zdravstvenog osiguranja.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.