Elektronski recepti počinju sa primjenom u Visokom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK do kraja januara završio je proces ugovaranja sa svim zdravstvenim ustanovama koje će ove godine dobiti 13 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je izjavila Mirzeta Subašić, direktorica ZZO ZDK, na jučerašnjoj pres-konferenciji u Zenici na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog zavoda u prva tri mjeseca ove godine.

Ovih dana počela je i primjena elektronskih recepata. Kako je kazala Subašić, aplikacija je uspješno instalirana u općinama Žepče, Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj i Breza, a danas počinje u Tešnju, a do kraja sedmice u Usori i Doboj-Jugu, zatim Maglaju i Zavidovićima, a do kraja ovog mjeseca i u Zenici.

– Primjena e-recepta ima vrlo pozitivne reakcije, kako od apoteka, ljekara, tako i pacijenata. Prednosti su višestruke, od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu s važećom legendom za pisanje, do tačnog definiranja doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta. Za Zavod to znači reguliranje potrošnje lijekova – kazala je Subašić.

Osigurana lica će uvođenjem e-recepta dobiti brzu i kvalitetnu uslugu i mogućnost realizacije, odnosno podizanja lijeka u bilo kojoj apoteci u ZDK.

Sa 31. martom završena je kampanja „Kupi markicu, ne plaćaj participaciju”, novi projekt ZZO ZDK.

Istaknuto je zadovoljstvo urađenim, jer su, kako je rečeno, velika javna i privatna preduzeća prepoznala stvarne benefite koje će imati njihovi uposlenici.

Prema prvim procjenama, markicu je kupilo nešto više od 13 posto osiguranih osoba u ZDK.

Upravni odbor Zavoda usvojio je odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, zubnopretetske pomoći i nadomjestaka, koja će se uskoro naći i pred zastupnicima Skupštine ZDK.

– Za ortopedska i druga pomagala planirano je 5,7 miliona KM. To je za 22 posto više u odnosu na 2017. godinu – rekla je Subašić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.