da block

Elektroprivreda BiH ulaže 32 miliona KM u Rudnik “Breza”

da block

Elektroprivreda BiH planira uložiti skoro 32 miliona maraka u Rudnik mrkog uglja (RMU) “Breza” u periodu do 2014. godine, izjavio je za Fenu generalni direktor tog rudnika Suad Ćosić.

Najveći obim investicionih ulaganja odnosi se na nabavku širokočelne opreme, odnosno opreme uz pomoć koje se dobiva ugalj – otkopni kombajn, samohodna hidraulična podgrada, transportni sistemi i drugo – i to u vrijednosti od skoro 21 milion KM.

– Nakon što je završen pregovarački postupak, izabran je najpovoljniji ponuđač i preostalo je da se potpiše ugovor kako bismo najkasnije do juna 2014. dobili širokočelnu opremu, što bi nam dalo novih 250.000 tona proizvodnje uglja – istakao je Ćosić.

To bi, ujedno, svrstalo ovaj rudnik u nivo najbolje opremljenih u Federaciji BiH, s najvećom jamskom proizvodnjom u regiji. Ćosić je istakao da je posljednje ulaganje bilo 1982. godine i da su tada nabavljeni hidraulična podgrada i kombajn, koji još rade.

Uvjeti rada su, prema njegovim riječima, teški i komplicirani pa se dešavaju lakše i teže povrede radnika. S novom opremom, kako je naglasio, sigurnost bi bila na daleko višem nivou za sve zaposlene na otkopnim radilištima.

(VisokoIN)