Emir Džafić (SDA): Inicijativa da se Mlinovi na rijeci Fojnici proglase od historijskog značaja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Podnosim inicijativu da se mlinovi (vodenice) na rijeci Fojnici na Bucima proglase od historijskog značaja za Općinu Visoko, koji bi trebali ući u zvaničnu turističku ponudu Općine.

Obrazloženje:

Tri mlina na rijeci Fojnici u MZ Buci koji su u vlasništvu Mirsada Muratovića, Čazima Džafića i Milice Džafić su jedini sačuvani mlinovi kojih je bilo mnogo više na ovom prostoru. Jedino mlin u vlasništvu Milice Džafić još uvjek radi, dok ostala dva nisu u funkciji.

Kako su ovi mlinovi stari skoro dvijestotine godina, isti imaju istorijsku važnost kao ogledalo nekadašnje tradicije prerade žitarica, bosanske tradicije rada i načina života.

Stoga predlažem da se usvoji ova inicijativa i ujedno da Općina iznađe sredstva da se pomoglo vlasnicima da se mlinovi obnove kako bi isti mogli biti dio turističke ponude sve većem broju turista koji posjećuju našu Općinu.

Inicijativa upućena nadležnoj općinskoj službi

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.