Enes Muslić ubio je nedužnu djevojku, uništio živote porodici i ukaljao ugled policiji

Federalna uprava policije uz izraze saučešća porodici ubijene Amile Sabljić ističe da je zločinački čin Enesa Muslića težak i sraman te traži njegovo rigorozno kažnjavanje.

Enes Muslić je počinio težak zločin, lišio života mladu osobu, svojim činom nanio je nenadoknadiv gubitak za porodicu ubijene Amile Sabljić, što je za svaku osudu, a ovim činom nanešena je i šteta ugledu časnog policijskog poziva za svu policijsku strukturu Federacije BiH, navodi se današnjem saopćenju Federalne uprave policije.

U cilju kontinuiranog informiranja javnosti u vezi sa ubistvom Amile Sabljić, kći Hasana, rođene 7. maja 1987. godine u Čapljini, stalno nastanjene u mjestu rođenja, Lokve bb, a koje je izvršeno 7. aprila u 00.25 sati u Mostaru, a nakon provedenog internog postupka u odnosu na događaj, kojeg je izvršila Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije utvrđeno je da je izvršitelj ovog zločina Enes Muslić, sin Esada, rođen 1975. u Sarajevu, gdje ima stalno prebivalište, policijski službenik Federalne uprave policije, u činu mlađi inspektor, raspoređen na dužnost Šefa smjene za zaštitu federalnih objekata u Mostaru u Sektoru uniformirane policije, a na toj dužnosti bio je od 15. februara 2010. godine.

Enes Muslić je kao policijski službenik radio u organima unutarnjih poslova u BiH od 3. novembra 1993. godine.

Enes Muslić je kritične noći bio po redovnom rasporedu službe na dužnosti u Operativnoj jedinici za zaštitu Federalnih objekata u Mostaru, u smjeni 6/7. aprila u vremenu od 19.00 do 7.00 sati. On je oko pola noći samovoljno napustio službene prostorije i radno mjesto, te se u službenoj uniformi i sa službenim pištoljem uputio u nepoznatom pravcu u Mostaru.

Rekonstrukcijom događaja utvrđeno je da se Muslić, nakon samovoljnog udaljavanja sa službe, našao sa Amilom Sabljić, sa kojom je bio u vezi, te je u kritično vrijeme, najvjerovatnije iz ljubomore i u stanju psihičke poremećenosti, Amilu lišio života pucajući iz službenog pištolja.

Upotreba vatrenog oružja i postupak policijskog službenika Enesa Muslića nisu na bilo koji način u vezi sa obavljanjem njegove službene dužnosti kao policijskog službenika Federalne uprave policije, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Enes Muslić je odmah nakon izvršenja djela lišen slobode i prema njemu su poduzete sve zakonom propisane mjere utvrđivanja krivično-pravne i radne odgovornosti.

Protiv njega je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubojstva, određena mu je mjera pritvora, suspendiran je s dužnosti i u toku je postupak utvrđivanja prestanka radnog odnosa, navodi se u saopćenju.

(VisokoIN/Fena)