EP BiH ostvarila prihod od 464,134 miliona KM u prvoj polovini 2012.

Najvažnije je da je počela rekonstrukcija bloka 6 u Termoelektrani “Tuzla”, čija je vrijednost oko 120 miliona KM, koja se očekuje da će do decembra biti uspješno završena, rekao je generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji je danas u Sarajevu medijima predstavio detalje poslovanja ove kompanije za prvih šest mjeseci.

Za taj period karakteristično je, kaže, da su svi tarifni kupci snabdijevani redovno električnom energijom te da je završena revitalizacija bloka 6 (100 MW) u Termoelektrani “Kakanj”, koja je iznosila 94 miliona KM.

Također, ističe da su objavljeni svi planirani remonti u termoelektranama.

“Zbog izrazito hidrološki nepovoljne prošle godine, u 2012. godinu ušlo se s praznim akumulacijama, gdje su januar i februar također bili izrazito sušni. Elementarna nepogoda u februaru stvorila je ogromne probleme s proizvodnjom električne energije, s transportom i istovarom uglja, te smo morali obustaviti prodaju bilansnih viškova”, rekao je Grabovica.

Navodi da se zbog toga morao pokrenuti program ušteda na svim nivoima Elektroprivrede BiH, te konsolidirati akumulaciju i zalihe uglja.

Sve ovo je rezultiralo prihodom od 464,134 miliona KM, rashodom od 458,111 miliona KM i konačnim rezultatom poslovanja od šest miliona KM.

Zato je ovim putem demantirao sve spekulacije koje se spominju posljednjih dana u medijima o milionskim gubicima Elektroprivrede BiH.

(VisokoIN/Fena)