Erdogan i Trump razgovarali o odbrambenom sistemu S-400

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ponovio prijedlog da se formira zajednička radna grupa za odbrambeni sistem S-400.

Erdogan i Trump su razgovarali telefonom, a tom prilikom najviše riječi je bilo o najbitnijim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

“Predsjednik Turske je u razgovoru s Trumpom ponovo iznio prijedlog da se formira zajednička radna grupa za odbrambeni sistem S-400 za koji postoji plan da se nabavlja iz Ruske Federacije”, rekao je Fahrettin Altun, šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika.

Tokom razgovora je također iskazano zadovoljstvo zbog uklanjanja dodatnih tarifa SAD-a za sektor čelika, te je naglašeno da će takva odluka doprinijeti da dvije zemlje dostignu cilj trgovinske razmjene od 75 milijardi dolara.

Dvojica predsjednika su se dogovorili da se sastanu na margini samita G20 koji će se održati u Osaki u Japanu od 28. do 29. juna, dodao je Altun.

Bijela kuća je posebno saopćila kako su predsjednici razgovarali o brojnim bilateralnim pitanjima tokom telefonskog razgovora, uključujući “zajedničku želju za povećanjem trgovine”, planove Turske za kupovinu S-400 i Trumpove odluke o smanjenju tarifa za čelik, prenosi agencija Anadolija.

Više vijesti