Erdogan: Kičma naših planova za budućnost je oslanjanje na domaće kapacitete

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska nastavlja i ubrzava razvoj domaće proizvodnje u odbrambenoj industriji i da će sama proizvoditi svoje nosače aviona, baš kao što sada proizvodi vojne brodove i podmornice, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao svečanom porinuću novog broda turske mornarice u Istanbulu i tom prilikom u obraćanju prisutnima istakao kako turske vlasti glasno zagovaraju razvoj domaće proizvodnje u svim sektorima, uključujući i odbrambenu industriju i da u tom kontekstu preferira domaće proizvođače i firme.

“Bez obzira što ponekad po hitnim potrebama nabavljamo iz inozemstva, kičma naših planova za budućnost je oslanjanje na domaće kapacitete. Tim putem moramo ići, pa čak i kada nam rokovi i cijene ne idu u prilog. Otvoreno kažem, da tako nismo radili u proteklih 15 godina, zbog brojnih prikrivenih blokada naše zemlje izvana, danas ne bismo bili u mogućnosti provoditi tako opsežnu borbu protiv terorizma i biti uspješni u operacijama i van zemlje. Zato ponovo revidiramo svoje strategije u kontekstu dodatne podrške domaćim subjektima odbranbene industrije“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da izrađena vizija Turske za 2023. godinu predviđa da ta zemlja stekne potpunu neovisnost o vanjskim dobavljačima u odbrambenoj industriji, Erdogan je kazao da na tom putu Turska mora praviti brže i krupnije iskorake.

Dodao je da je domaća proizvodnja vojnih brodova i podmornica ohrabrujući iskorak koji je već napravljen, a čime je Turska ušla u deset zemalja svijeta koji samostalno projektuju i proizvode vojne brodove.

“Nastavit ćemo i ubrzati projekte koji se tiču naše nacionalne sigurnosti. U proizvodnji vojnih brodova naš privatni sektor i vojna postrojenja su završili 14 projekata. U narednim godinama ćemo potpisati ugovor za još deset projekata. Svi ti iskoraci su pokazatelj koliku važnost pridajemo sektoru pomorstva i odbrane zbog situacije i prijetnji koje su postojane u našoj regiji. U budućnosti ćemo proizvoditi i svoje nosače aviona, odlučni smo u tome i nemam nikakvu bojazan da bi mogli biti neuspješni“, poručio je Erdogan.

Tuski predsjednik Erdogan kazao je kako je turska odbrambena industrija prošle godine ostvarila rekordnu proizvodnju u vrijednosti od pet milijardi dolara i ostvarila izvoz od 1,6 milijardi dolara, ali da je to samo pokazatelj da još nije ni blizu zacrtanih ciljeva i realnih kapaciteta u tom sektoru.

“Republika Turska je uzdanica za svoj narod i za sve sunarodnjake, braću i prijatelje koji od nje imaju velika očekivanja. Podizanje naših odbrambenih sposobnosti na najviši mogući nivo je jedan od uvjeta da bismo i opravdali ta očekivanja“, zaključio je Erdogan.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.