Erdogan povukao turske ambasadore iz Izraela i SAD-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za “državni terorizam” i “genocid”, nakon što je izraelska vojska u Gazi ubila najmanje 58 Palestinaca i njih još 2.700 ranila, zbog čega je Turska pozvala kući svoje ambasadore u Izraelu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država – rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija.

– To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike – dodao je turski predsjednik koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike prosvjedne skupove za petak, prenosi Al Jazeera Balkans.

Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje ambasadore u Tel Avivu Washingtonu, potvrdio je novinarima u Ankari potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Dodao je da je njegova zemlja za petak sazvala vanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju koja ima 57 zemalja članica i sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji. Nije naveo druge potankosti.

Bozdag je nešto ranije objavio na Twitteru da je američka vlada “odgovorna za pokolj (u Gazi) koliko i Izrael”.

– Preseljenjem ambasade u Jerusalem američka administracija je oslabila izglede za mirno rješenje i zapalila požar koji će prouzrokovati još više ljudskih žrtava, razaranja i katastrofa u regiji – dodao je Bozdag.

– Nažalost, SAD je stao na stranu izraelske vlade u tom pokolju civila i tako postao pomagač u tom zločinu protiv čovječnosti. Oštro osuđujemo taj gnusni pokolj – komentirao je turski premijer Binali Yildirim.

Više vijesti