Erdogan: Rusija je napravila tešku pogrešku u Siriji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ruski zračni udari u Siriji su neprihvatljivi, rekao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ocjenjujući da je Moskva njima počinila “tešku pogrešku”.

“Ruske akcije i kampanja bombardiranja u Siriji potpuno su neprihvatljivi za Tursku”, rekao je Erdogan novinarima pred odlazak u posjetu Bruxellesu.

“Na nesreću, Rusija čini tešku pogrešku”, dodao je turski predsjednik u trenutku kada je Moskva objavila da je u posljednja 24 sata gađala 10 ciljeva ISIS-a te najavila širenje svoje kampanje.

Te su akcije “zabrinjavajuće” i glede naših bilateralnih odnosa, dodao je Erdogan, predviđajući da će ruski udari u Siriji izolirati tu zemlju u regiji i neće donijeti ništa dobro.

Rusija i Turska na različitih su stranama kada se radi o Siriji još od početka sukoba 2011. Ankara traži odlazak predsjednika Bashara Al-Assada koji ima podršku Moskve.

Turski je predsjednik naglasio da Rusija i Iran brane režim Bashara Al-Assada koji vodi “politiku državnog terorizma” u Siriji.

Erdogan bi sa svojim sugovornicima u Bruxellesu tokom dvodnevnog posjete trebao razgovarati o izbjegličkoj krizi i borbi protiv ISIS-a u Siriji.

Rusko bombardiranja u Siriji moglo bi dovesti njezine avione do same granice Turske u kojoj se nalaze baze koje se koriste za američke i savezničke napade.

Jedna od tema mogla bi biti i tursko približavanje Uniji koje stoji na mrtvoj tački.

Više vijesti