Erdogan: Saudijska Arabijo, UAE, Bahreinu i Omane – sram vas bilo!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas “izdajom” nazvao odluku nekoliko arapskih zemalja koje su podržale novi, “bliskoistočni mirovni plan” predsjednik SAD-a Donalda Trumpa.

“Neke arapske zemlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jerusalima i svog sopstvenog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti”, rekao je Erdogan rukovodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdogan koji se zdušno zalaže za prava Palestinaca, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

“Saudijska Arabijo prvenstveno zašto ćutiš? Kada ćeš prekinuti svoje ćutanje? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi – isto je”, rekao je turski predsjednik.

“Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak?”, dodao je Erdogan.

Odnosi Ankare s Rijadom i Abu Dabijem su se pogoršali 2018. godine zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ankara je više puta tvrdila da je tak kolumnista Washington Posta ubijen po naredbi saudijskog rukovodstva koje poriče umiješanost.

Predsjednik SAD-a je u utorak predstavio detalje dugo očekivanog plana čiji je cilj rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jerusalim ostati “nepodijeljeni glavni grad Izraela”.

Jeruslim je ionako izvor napetosti između Turske i SAD-a koje su ga 2017. godine proglasile za glavni grad Izraela i tamo premijestile svoju ambasadu.

Na osnovu Trumpovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 posto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uslovi ocijenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao jevrejske države i nastavak sveobuhvatne izraelske bezbjednosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

“Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jerusalim. Jerusalim ne može biti ostavljen u krvavim kandžama Izraela”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je Trumpov plan nazvao “sramotnim” i upozorio podržavaoce plana da će biti odgovorni za “ozbiljne posljedice” svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga “terorističkom” državom.

Erdogan je najavio da će razgovorati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i s liderom palestinskog pokreta Hamas, Ismailom Haniyehom.