Escobar: Sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti s devedesetim

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je danas da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti s devedesetim godinama prošlog vijeka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su htjeli da ih iskoriste.

“Od Dejtona naovamo ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjećete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima spominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvijek visoko na našoj agendi kada s njima razgovaramo”, rekao je Escobar na 2BS Forumu u Budvi.

On je kazao da je na posljednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije s novom vladom u Podgorici.

Escobar je rekao da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svjesni da NATO ima mnogo načina da zadrži informacije, ali svaka vlada treba da bude svjesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Naveo je da “prospske snage u Crnoj Gori” treba da shvate da ona treba biti suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a. Dodao je da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspješna priča SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da se stabilnost Crne Gore može učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz ‘95. godine, koji nikada nije odustao.

“Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već nekoliko godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovdje računa na proruske sentimente”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspjeli ranih ‘90-ih.

“Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije”, ocijenio je Đukanović.

Dodao je da je “impotentni nacionalizam” Borisa Tadića sada zamijenjen “agresivnim nacionalizmom” Aleksandra Vučića.

“Oni sebi daju za pravo da uređuju prava Srba u drugim državama pod izgovorom ugroženosti. To sada radi Vučić, a isto to je radio i Tadić”, ocijenio je Đukanović.

Ovogodišnji 2BS Forum okupio je brojne regionalne i međunarodne državnike, političare i stručnjake za bezbjednost. Glavna tema foruma je Zapadni Balkan, kao i perspektiva NATO alijanse.

Unesite komentar