EU će uložiti 84,8 miliona eura u BiH kao podršku reformama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Evropska unija (EU) će uložiti 84,8 miliona eura u Bosnu i Hercegovinu kao podršku reformama neophodnim za daljnje napredovanje zemlje na njenom putu ka evropskim integracijama, saopćila je danas Evropska komisija.

Novac će biti za povećanje efikasnosti pravosuđa, jačanje parlamenata u zemlji, unapređenja u sektoru saobraćaja i uključivanje osjetljivih grupa, uključujući izbjeglice i interno raseljene osobe.

Dokazivanje opredjeljenosti

Podrška je i za službe za provođenje zakona kao pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, te za daljnji rad na usklađivanju propisa Bosne i Hercegovine sa zakonima i standardima EU.

„EU nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Sada je od presudne važnosti da vlasti Bosne i Hercegovine uspostave djelotvoran mehanizam koordinacije kako bi se maksimalno iskoristila podrška EU na dobrobit njenih građana”, naglasio je komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan File.

Sredstva su osigurana iz programa instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu (IPA).

EU je osigurala 439 miliona eura pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u periodu 2007 – 2011. godine.

Sredstva IPA određuju se na osnovu stvarnih potreba zemlje u pogledu provođenja reformi neophodnih za ulazak u EU (političke reforme, npr: reforma pravosuđa, ljudska prava, itd; ekonomski, socijalni i teritorijalni razvoj, s ciljem dobro koncipiranog, održivog i inkluzivnog rasta; sposobnost ispunjavanja obaveza iz članstva i usklađivanje sa zakonskim propisima EU; regionalne integracije i prekogranična saradnja).

Ovim sredstvima, zemlje koje teže članstvu u EU mogu da realizuju neophodne reforme i pripreme se za primjenu evropskih standarda i politika.

Pet komponenti

Od 2007. godine do danas, zemlje koje teže članstvu u EU dobile su namjenska sredstva i podršku EU putem jednog kanala – Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Ukupna vrijednost sredstava pretpristupne pomoći za period 2007 – 2013. godine je 11,5 milijardi eura.

IPA ima pet komponenti: Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija, Prekogranična saradnja, Regionalni razvoj, Razvoj ljudskih resursa i Ruralni razvoj.

Izvršenje pretpristupne pomoći EU po osnovu programa IPA počinje definisanjem namjera Komisije u smislu indikativnih finansijskih sredstava.

Slijedi usvajanje strategija na osnovu konkretnih potreba zemlje i utvrđivanje prioriteta za finansijsku pomoć EU za period 2007 – 2013.

Naredni korak je priprema, zajedno s korisnicima, programa radi određivanja okvira za raspodjelu sredstava na godišnjem nivou.

Konačno, programi se realizuju putem specifičnih projekata na nivou zemlje ili regiona.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.