EU prijeti raspad zbog izbjegličke krize!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Evropskoj uniji prijeti raspad ukoliko adekvatno ne odgovori na najgoru izbjegličku krizu na “Starom kontinentu” još od Drugog svjetskog rata, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Ona je navela da ako se EU bude prosto oslanjala na odgovore pojedinačnih država na ovo evropsko pitanje, “kriza će se pogoršati, uz lančane reakcije javnog mnjenja i nacionalnih vlada”, prenijela je agencija AFP.

Da bi se to spriječilo, Unija mora da bude opremljena “instrumentima koji će biti dorasli izazovu, a bez kojih postoji rizik od raspada EU”, upozorila je Mogherini u intervjuu za italijanski list Sole 24 Ore.

Austrija je jučer najavila plan izgradnje ograde na granici sa Slovenijom, takođe članicom EU, kako bi “kontrolisala priliv izbjeglica”, a i zvanična Ljubljana je nagovijestila slične korake.

Nakon toga je brzinski dogovoren sastanak između predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i austrijskog kancelara Wernera Faymanna, poslije kojeg je objavljeno saopštenje u kojem su oni istakli da “za ograde nema mjesta u Evropi”.

Više vijesti