EU prijeti sankcijama BiH ako ne poboljša kontrolu poreza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je danas da je Vijeće Evrope uputio dopis BiH da mora doći do bolje kontrole poreza ili će se BiH naći na udaru sankcija EU.

“Odgovorio sam na taj dopis pismom u kojem se BiH obavezala da će do kraja godine da uradi sve što je potrebno da bude eliminisana prijetnja da BiH bude stavljena na crnu listu”, rekao je danas Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je Ministarastvo nadležno za indirektne poreze, a da je oblast direktnih poreza u nadležnosti entiteta.

“Sva korespondencija, pa i ovo pismo Vijeća Evrope, proslijeđeno je entitetskim vlastima. Napravljena je koordinacija sa njima i mislim da će svi učiniti sve da ne dođemo na crnu listu”, rekao je Bevanda.

Portal “Slobodna Bosna” obajvio je da BiH do kraja godine mora ispuniti set obaveza u oblasti naplate poreza ili će završiti na crnoj listi na kojoj se nalaze zemlje koje ne sarađuju sa EU.

Ovaj portal podsjeća da je EU prošle godine formirala listu zemalja koje ne poštuju osnovne propise u vezi sa izbjegavanjem plaćanja poreza i uopšte lošom poreskom kontrolom, ali je i niz zemalja upozorila na brojne nedostatke, ponudivši im mogućnost da ih poprave prije nego završe “u lošem društvu”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.