EU upozorila Google na kršenje pravila o privatnosti

Evropska unija (EU) upozorila je internet pretraživač Google na njegove nove principe privatnosti uz objašnjenje da su “principi privatnosti Googlea u suprotnosti s odredbama o zaštiti privatnih podataka EU-a”.

EU je zatražila od Googlea da promijeni nove principe privatnosti, te da ponudi više otvorenih i sveobuhvatnih informacija o prikupljenim podacima.

Francuska komisija za informatičke slobode, koja nastupa ispred EU-a, objavila je rezultate istraživanja o temi autoriteta zemalja EU-a, u kojem se navodi da Googleova nova pravila nisu u skladu sa Statutom EU-a o zaštiti privatnih podataka.

Na konferenciji za novinare održanoj u Parizu predsjednica komisije Isabelle Falque-Pierrotin izjavila je da odgovori koje je Google poslao na njihova pitanja nisu bili zadovoljavajući. Ona je dodala da Googleovi odgovori nisu bili jasni i precizni, te kritizirala uslugu pretraživača, istakavši da ne daje dovoljno informacija o procjeni privatnih podataka pojedinaca i organizacija.

Predsjednica francuske komisije upozorila je Google da će, ukoliko u roku od tri do četiri mjeseca ne napravi potrebne izmjene, biti pokrenute odgovarajuće zakonske procedure protiv tog internet pretraživača.

(VisokoIN/AA)

Unesite komentar