EU: Vlasti u BiH moraju hitno djelovati u vezi sa migrantima

Delegacija EU u BiH izrazila je zabrinutost zbog situacije u vezi sa migracijama u zemlji, ističući da vlasti u BiH moraju hitno da djeluju i da je Unija spremna da pruži podršku u preduzimanju potrebnih aktivnosti.

“Kao neposredni prioritet, apelujemo da vlasti BiH privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu `Lipa` u prihvatni centar `Bira` u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata”, saopšteno je iz Delegacije EU.

U saopštenju se napominje da bi vlasti BiH “trebale ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama, kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi”.

Iz Delegacije EU navode da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 lica koja spavaju na otvorenom u teškim uslovima i 1.300 lica smještenih u privremenom objektu “Lipa” kod Bosanskog Petrovca, koji je neprikladan za zimu “jer vlasti nisu obezbijedile neophodne uslove”.

U saopštenju se ističe da ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu bezbjednosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije kovid 19.

Iz Delegacije EU tvrde da “humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u BiH” i dodaju da rješenja postoje.

U saopštenju se navodi da je EU pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom.

“Pozivamo vlasti da djeluju hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti BiH u suočavanju s izazovnom situacijom”, poručili su iz EU.